MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ποιος θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει από την ΕΕ, για να σβήσει το φως;

Anatoly Wasserman

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σχεδόν το πιο άχρηστο όργανο στον κόσμο. Δεν έχει δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές. Ακριβώς γι ‘αυτό, οι εκλογές για αυτό είναι ένα εξαιρετικό βαρόμετρο της κοινής γνώμης.

Τα παραδοσιακά κόμματα – δεξιά και αριστερά – κεντρώα – σημείωσαν σχεδόν ένα τέταρτο λιγότερες έδρες από ότι πριν από πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα ευρωσκεπτικιστά κόμματα έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των κρατών τους από την ΕΕ, ή τουλάχιστον δραστικές αλλαγές στην Ένωση και επίσης οι πράσινοι. Στη Γαλλία, στην πρώτη θέση είναι το Εθνικό Μέτωπο, στη Βρετανία, το κόμμα με τον μοναδικό θεσμικό στόχο – την έξοδο από την ΕΕ.

Με σαφές κείμενο, σας υπενθυμίζω ότι οι σημερινοί οικολόγοι είναι ένα εργαλείο για εταιρικές μάχες, όπως οι επιδρομές στις Ρωσικές πλατφόρμες γεώτρησης ανοιχτής θάλασσας και η συμπίεση των κρατικών επιδοτήσεων για προφανώς αποτυχημένα έργα όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Τα αποτελέσματά τους – μια καθαρή διαμαρτυρία! Χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο και νόημα.

Εάν οι πράσινοι έχουν τέτοια άποψη, αυτό σημαίνει ότι στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσοι συνήθως δεν θέλουν αλλαγή, έχουν απογοητευτεί.

Προειδοποιώ με απλά λόγια! Εάν η πανευρωπαϊκή πολιτική δεν αλλάξει, δεν ξέρω αν οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν σε πέντε χρόνια. Και ούτε είμαι βέβαιος ότι η Βρετανία θα είναι η πρώτη που θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Εκεί, οι πολιτικοί προσπαθούν να σταματήσουν τη λήψη απόφασης με δημοψήφισμα.

Για παράδειγμα, η Ουγγαρία, όπου ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έχει κερδίσει πειστικά, μπορεί να ζητήσει να αλλάξει η ΕΕ έτσι ώστε να είναι πιο φθηνό το να απελευθερώσει τους πεισματάρηδες ανθρώπους από τα νύχια της, παρά να προσπαθήσει να πιέσει χιλιάδες Αφρικανούς και Άραβες πρόσφυγες εκεί.
Αλλά το κύριο πράγμα – ακόμη και οι εκλογές που ελέγχονται από τους παγκοσμιοποιητές δείχνουν: η Ευρώπη δεν θέλει να παραμείνει η ίδια. Καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Κρίμα …

Anatoly Wasserman, Ren 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου