MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Το μειονέκτημα του κοινοβουλευτικού συστήματος (και ειδικά όταν αυτό δεν περιέχει λαϊκές δικλείδες ασφαλείας, όπως στην Ελλάδα) είναι ότι γεννά τον ατομικισμό στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας, παρέχοντας ατομική ηδονή κατά την άσκηση της εξουσίας και την απόλαυση των προνομίων της, ενώ ταυτόχρονα «σκοτώνει» τον πολίτη στη βάση της κοινωνίας και τον μετατρέπει σε έναν ατομοκεντρικό μαζάνθρωπο.

Το αποτέλεσμα του μειονεκτήματος αυτού είναι ότι οδηγεί, τον μεν πολιτικό σε απόλυτη εξάρτηση από εξωθεσμικές, κυρίως οικονομικές, δυνάμεις που του εξασφαλίζουν παραμονή στην εξουσία, το δε άτομο σε αναζήτηση μιας μαζικής οντότητας εντός της οποίας θα αισθανθεί ασφάλεια.

Με λίγα λόγια, το κοινοβουλευτικό σύστημα φέρει μέσα του το σπέρμα του ολοκληρωτισμού, της κρατικής βίας και εντέλει του φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου