MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία - O Rajoy λόγω Βάσκων θα ηττηθεί - Υπέρ της πρότασης μομφής 180 βουλευτές και κατά 169

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή 25 Μαίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς 

(upd) Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy να βλέπει την έξοδο από τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων θα στηρίξει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση.

Με βάση τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού M. Rajoy θα ψηφίσουν 180 βουλευτές σε σύνολο 350 και κατά της πρότασης μομφής θα ψηφίσουν 169 βουλευτές. 

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου, αρχικά υπήρξαν φήμες που έκαναν λόγο για πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την ψηφοφορία. 

Σύμφωνα, όμως, με κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, ο Rajoy δεν προτίθεται να παραιτηθεί αλλά επιλέγει να «δοκιμάσει» τις δυνάμεις του στην ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουνίου. .

Όπως υποδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί η καταψήφιση του Rajoy θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκτός φυσικά εάν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο την τελευταία στιγμή.

Υπέρ της πρότασης μομφής έχουν ταχθεί οι Σοσιαλιστές (PSOE), οι οποίοι διαθέτουν 84 βουλευτές, το κόμμα Podemos με 67 βουλευτές και ορισμένα μικρότερα κόμματα -μεταξύ των οποίων και αυτό των Βάσκων- τα οποία συγκεντρώνουν 29 βουλευτές.

Αποτέλεσμα συνολικά 180 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης Rajoy. 

Κατά της πρότασης μομφής έχει ταχθεί, όπως είναι φυσικό, το Λαϊκό Κόμμα (του κ. Rajoy) το οποίο διαθέτει 134 βουλευτές, το Guidadanos με 32 βουλευτές και δύο ακόμη μικρότερα κόμματα με μόλις τρεις βουλευτές. 

Συνολικά κατά της πρότασης τάσσονται 169 βουλευτές. 

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στο ισπανικό κοινοβούλιο υπάρχουν 350 βουλευτές.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή 25 Μαίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Ο Pedro Sanchez, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Rajoy στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Guertel, δεν υπάρχουν πλέο υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. 

Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Guertel», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Sanchez μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου. 

Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

Οπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Rajoy θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.

Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, εάν η πρόταση μομφής επιτύχει, ο Rajoy θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία.
Εάν ο Mariano Rajoy ο οποίος απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου