MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

THE NATIONAL INTEREST: Ανάλυση-καταπέλτης για της σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Η Ουάσιγκτον συχνά αποκαλεί τη Τουρκία ζωτικό σύμμαχο, τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και η κυβέρνησή του, απειλούν ανοιχτά τις αμερικανικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία.

Όταν οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ο Erdoğan μίλησε για «οθωμανικό χαστούκι», κερδίζοντας πόντους στο αντιαμερικανικό κοινό της χώρας του. Το The National Interest, δημοσίευσε ανάλυση καταπέλτη για τη πραγματικότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Αν και πρακτικά κανείς δεν πιστεύει πως οι δυο κυβερνήσεις θα έρθουν σε σύγκρουση, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είτε ψεύδονται είτε αυταπατώνται όταν κάνουν λόγο για ενιαία πολιτική των δυο χωρών. Μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson διακήρυξε: «Θα ενεργούμε από κοινού από εδώ και στο εξής. Θα ξεπεράσουμε τα ζητήματα που προκαλούν δυσκολίες και θα τα επιλύσουμε.»

Ωστόσο, η απειλή της ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι πραγματική και καταδεικνύει το βαθμό στον οποίο έχουν αποκλίνει τα συμφέροντά τους. Οι διαφορές συνεχίζουν να αυξάνονται ήμερα με την ημέρα και με κάθε νέα στρατιωτική επιχείρηση. Αντί να θυσιάζει τις αμερικανικές αξίες και τα συμφέροντα, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τις φανταστικές προσδοκίες της και να δημιουργήσει μια πιο ρεαλιστική σχέση με τον Erdoğan.

Διαδοχικές κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν στην εμφανή αποξένωση της Τουρκίας. Η Άγκυρα παραμένει στο ΝΑΤΟ και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παραμένει στο Incirlik, αλλά πρακτικά, τίποτα άλλο δεν δεσμεύει τις δύο κυβερνήσεις μεταξύ τους. Η σχέση τους είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος.

Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Μετά από τα σκαμπανευάσματα στις σχέσεις με τη Μόσχα για τη κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους, ο Erdoğan έχει βελτιώσει τους δεσμούς με τον Putin.

Η Άγκυρα αγοράζει ακόμη και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 από τη Μόσχα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της συμμαχίας για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών της. Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία κατέληγε σε πόλεμο με την Αμερική ή την Ευρώπη. 

Επιπλέον, η Άγκυρα εμπόδισε ενεργά τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία. Εστιάζοντας στην κατάρρευση του καθεστώτος Assad, για χρόνια η κυβέρνηση του Erdoğan επέτρεψε προσωπικό και εξοπλισμός του ISIS να διασχίσει τα τουρκικά σύνορα. Υπήρχαν ακόμη και αξιόπιστες κατηγορίες ότι ο γιος του Erdoğan συμμετείχε σε παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το ISIS.

Μόνο μετά την εκτέλεση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα αναλάμβανε έναν πιο ενεργό ρόλο ενάντια στους τζιχαντιστές αν και πάλι η προτεραιότητα ήταν οι Κούρδοι και όχι το ισλαμικό χαλιφάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου