MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Deutsche Welle: Πάγωσαν την Ευρώπη τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

Ο Αυστριακός αναλυτής P. Filtchmayer δλωσε οτι η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη 

Πάγωσε η Ευρώπη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που έδειχναν ραγδαία αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού λαϊκού κόμματος FPÖ, με τον υποψήφιό του να είναι πιθανότατα ο αυριανός Πρόεδρος της χώρας.

Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, εάν ο ακροδεξιός Norbert Hofer επικρατήσει του αντιπάλου του θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. 

Μάλιστα σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έχει την πολιτική δύναμη να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση, κάτι που ο Hofer έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει αν κρίνει ανεπαρκές το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. 

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του Norbert Hofer, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποίος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, μιας και για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό, ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πολιτικό αναλυτή Peter Filtchmayer η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου