MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Καταρρέουν οι παγκόσμιες αγορές - Νέα βουτιά του πετρελαίου

Νέα κατρακύλα για τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικές αγορές, στον απόηχο της πτώσης στην Ασία αλλά και της βουτιάς του πετρελαίου που έκλεισε κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι. 

Το αργό παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,78 δολάρια ή 5,7% στα 29,42 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αμερικανικό αργό έχασε 11,3%. 

Οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν βαθιά στο κόκκινο με τον STOXX 600 να μπαίνει και επίσημα σε bear market άφου έχει χάσει σχεδόν 21% από τον περασμένο Απρίλιο. Αυτήν την εβδομάδα οι απώλειες έφθασαν το 3,6%. 

Την ίδια στιγμή και οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν άνω του 2%, ενώ, ακολουθώντας το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 2,70% στις 558 μονάδες. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ) 

Ο Dow σημείωσε πτώση 392 μονάδες ή κατέγραψε απώλειες 2,39% στις 15.987 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,18% στις 1.880 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 2,75% στις 4.488 μονάδες. 

Ο Dow Jones έχασε το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων. 

Οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν την Παρασκευή σε νέα χαμηλά τριών ετών, με το χρηματιστήριο της Κίνας να εισέρχεται κι επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. 

Ευρώπη 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.793 μονάδες με πτώση 2,12%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατάφερε να κρατήσει τις 9.500 μονάδες, κλείνοντας στις 9.514 με πτώση 2,86%. Στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 2,64%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB βούλιαξε 3,32% και στη Μαδρίτη ο IBEX έχασε 3,02%. 

Βουτιά 3,07% για τον Stoxx 600 στις 329 μονάδες. 

Εντωμεταξύ, νωρίτερα ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στο Μιλάνο, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η Renault ελέγχεται από τις γαλλικές αρχές για πιθανό σκάνδαλο στην εκπομπή ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία. 

Σύμφωνα με το Μarketwatch, οι μετοχές της ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση αφού πρώτα έκαναν «βουτιά» σχεδόν 5%, ενώ όταν συνέχισαν τη συνεδρίαση έπεφταν κατά 3,7%. 

Οι μετοχές πρώτων υλών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μετά την ανακοίνωση της BHP Billiton ότι αντιμετωπίζει τεράστιες χρεώσεις απομείωσης για τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ. 

Η είδηση αυτή συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη όπως την Anglo American (-6%) και την Antofagasta. 

Μεγάλη πτώση και για τις ενεργειακές μετοχές εν μέσω νέων χαμηλών 12ετίας για το πετρέλαιο, με «οδηγό» τις Total και Shell που υποχωρούν 1,7% έκαστη.

«Ένας από τους βασικότερους παράγοντες της αγοράς σήμερα είναι ότι το πετρέλαιο μπορεί να κλείσει σε νέα χαμηλά 12ετίας, κι αυτό στην Ευρώπη αυξάνει τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο αποτελεσμάτων και οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο αναμένοντας να δουν τις επιδόσεις των εταιρειών» υποστηρίζει ο John Plassard, επικεφαλής trader μετοχών στην Mirabaud Securities LLP στη Γενεύη. 

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη έδειξαν αύξηση 9,2% το 2015 στα 14,2 εκατ. οχήματα. 

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή τα futures του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να θεωρείται από τους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο, σε σύγκρισή με μετοχές και πετρέλαιο όπου συνεχίζεται οι μεγάλη πτώση. 

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 17,10 δολάρια ή 1,6% στα 1.090,70 δολάρια η ουγγιά στο υψηλότερη κλείσιμο από την Δευτέρα. 

Πηγή : newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου