MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Δέκα τράπεζες των ΗΠΑ κατηγορούνται για συνωμοσία στην αγορά επιτοκίων.

Aγωγή κατατέθηκε χθες στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street και σε δύο πλατφόρμες συναλλαγών με την κατηγορία ότι συνωμοτούν για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά των swaps επιτοκίων που φθάνει στις ΗΠΑ τα 320 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Η συλλογική αγωγή, όπως αναφέρει το Reuters, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν, από συνταξιοδοτικό ταμείο του Δημοσίου, κατηγορεί την Goldman Sachs, την Bank of America Merrill Lynch, την J P Morgan Chase, την Citigroup, την Credit Suisse, την Barclays, την BNP Paribas, την UBS, την Deutsche Bank και την Royal Bank of Scotland ότι βρίσκονται σε συνεννόηση για να επιτυγχάνουν συγκεκριμένες τιμές. Ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι δύο πλατφόρμες συναλλαγών, ICAP και Tradeweb.Εννεά από τις 10 τράπεζες είναι μέτοχοι στη Tradeweb και έχουν θέσεις στο ΔΣ της εταιρείας. Η Tradeweb ανήκει κατά το 40% στην Thomosn Reuters, η οποία δεν αναφέρεται ωστόσο στην αγωγή.

H αγωγή ισχυρίζεται, οι τράπεζες έχουν αποτρέψει το νέο ανταγωνισμό από μη τραπεζικά ιδρύματα στην προσοδοφόρα αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων, που είναι τα πιο συχνά διαπραγματεύσιμα παράγωγα διεθνώς. 

Οι τράπεζες «ήταν σε θέση να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια σε καθεστώς μονοπωλίου». 

Στην αγωγή αναφέρεται ότι τουλάχιστον από το 2007, οι τράπεζες παρεμβαίνουν με αθέμιτους τρόπους στην αγορά των swaps παραγώγων. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δώδεκα τράπεζες συμφώνησαν να καταβάλλουν 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες αγωγές που εκδικάστηκαν για αντιμονοπωλιακή δράση στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου