MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επτά γρήγορα συμπεράσματα από τις ελληνικές εκλογές.

«Για μία ακόμη φορά οι Έλληνες προσήλθαν να ψηφίσουν και ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε» γράφει το Politico σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραθέτοντας ταυτόχρονα επτά συμπεράσματα - εξπρές για το «μήνυμα της κάλπης». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και πάλι τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε τη λαϊκή εντολή κάτι που -όπως φαίνεται- του αρέσει να κάνει κάθε λίγους μήνες», εκτιμά η πολιτική ιστοσελίδα προσθέτοντας: «Χωρίς αμφιβολία, ο Τσίπρας θα είναι τώρα το πρόσωπο των νέων σκληρών μέτρων διάσωσης που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Είναι όντως μια νίκη, αλλά ίσως όχι τόσο γλυκιά όσο θα ήθελε».

1. Οι Έλληνες βαρέθηκαν τις εκλογές

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση ήταν η τρίτη μέσα στη χρονιά και η πέμπτη μέσα σε ένα διάστημα έξι χρόνων. Οι τόνοι της προεκλογικής καμπάνιας ήταν αισθητά πιο πεσμένοι σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις. Ανήμερα των εκλογών, η ατμόσφαιρα στους δρόμους ήταν μάλλον μουντή, σε πλήρη αντίθεση με εκείνη κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Χωρίς αμφιβολία η δημοκρατία είναι καλό πράγμα και όπως όλα τα καλά πράγματα μπορεί να πάρεις υπερβολικές δόσεις. 

2. Οι Έλληνες δεν τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το χαοτικό του επτάμηνο στην εξουσία

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία με διαφορά πλέον των 10 μονάδων όπως τον Ιανουάριο, αλλά δεν πήγε πολύ πίσω. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να κερδίσει κατά κράτος τους πιστωτές στις διαπραγματεύσεις. Υποσχέθηκε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της ευρωζώνης: απέτυχε. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες θεώρησαν ο τότε πρωθυπουργός τους πρόδωσε όταν εκείνοι ψήφισαν «όχι» κι εκείνος υπέγραψε νέο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο μπροστά στην κάλπη.

3. Ώρα για μία από τα ίδια 

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σε αυτήν την περίπτωση, απολύτως τίποτα δεν θα έχει αλλάξει σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακόμη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 

4. Οι αριστεροί αντάρτες απέτυχαν παταγωδώς

Ο Τσίπρας δεν απελευθερώθηκε μόνο από μια ολόκληρη φάλαγγα από ταραχώδεις ιεραποστόλους, πλέον είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους εξ αριστερών να τον αμφισβητούν ανοικτά: πλέον μπορούν να δουν πώς θα είναι το μέλλον τους κοιτώντας την εξέλιξη των μελών της Λαϊκής Ενότητας. Θα μπορούσαν άραγε τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί καλύτερα για τον Τσίπρα; Δεν βλέπω πώς. 

5. Η σκληρή δουλειά τώρα αρχίζει

Στους μήνες που έρχονται ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα υποφέρουν υπό το βάρος των σκληρών μέτρων που ακόμη δεν έχουν περάσει. Η καλή θέληση που βλέπουν οι Ελληνες στον Τσίπρα ίσως αποδειχτεί βραχύβια. Πλέον πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνά τη χώρα εφαρμόζοντας ένα πραγματικά σκληρό μνημόνιο. Η ελληνική τραγωδία σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. 

6. Η αποχή ήταν μεγάλη 

Η μικρή συμμετοχή στις εκλογές μοιάζει να εξελίσσεται σε τάση ανά τη χώρα. Δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, φαίνεται πώς πολλοί Έλληνες έμειναν σπίτι επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτηρηθούν. 

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε ως αριστερό κόμμα

Αν ήταν η Νέα Δημοκρατία το κόμμα που είχε υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, είναι πιθανό ότι οι Έλληνες θα βρίσκονταν ήδη στους δρόμους διαδηλώνοντας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στήριξη των συνδικάτων και της πλειοψηφίας των αριστερών οργανώσεων, οι οποίες είναι πιο πολιτικά ενεργές, και γι' αυτό τον τελευταίο καιρό λάμπουν δια τις απουσίας τους. Για ακόμη μια φορά, ο Τσίπρας ήταν τυχερός. 

Politico

Πηγή: έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου