MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε την Αργεντινή απέναντι στους πιστωτές της

Ομοσπονδιακό εφετείο στο Μανχάταν αποφάνθηκε ότι δεν γίνεται να κατασχεθούν τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, τα οποία διατηρούνται στη Νέα Υόρκη, από τους κατόχους ομολόγων της που δεν έχουν αποπληρωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το εφετείο, ο δικαστής Τόμας Γκρίεζα, στον οποίον είχαν προσφύγει οι ομολογιούχοι, έσφαλε το 2013, όταν δεν δέχθηκε το αίτημα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να απορρίψει την αγωγή τους λόγω κρατικής ασυλίας. Το εφετείο διέταξε τον κ. Γκρίεζα να απορρίψει την αγωγή των πιστωτών. 

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 για ένα ποσό ρεκόρ ύψους 95 δισ. δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg. Οι κάτοχοι του 93% των ομολόγων της συμφώνησαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους το 2005 και το 2010 με μεγάλο «κούρεμα». Ορισμένοι πιστωτές δεν δέχθηκαν την ανταλλαγή των ομολόγων τους και αργότερα κέρδισαν αποφάσεις για την άμεση αποπληρωμή τους από την Αργεντινή, κάτι που η χώρα αρνήθηκε. 

Η αγωγή, η οποία υποβλήθηκε από τους επενδυτές NML Capital Ltd. and EM Ltd., επεδίωκε να υπάρξει απόφαση ότι η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής είναι το «alter ego» της χώρας και είναι υποχρεωμένη να τους πληρώσει το ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων.

Το εφετείο επέπληξε την Αργεντινή για τη συνεχιζόμενη αδυναμία πληρωμής των εναντίον της αποφάσεων. 


Το δικαστήριο δήλωσε ότι η απόφασή του υπέρ της Αργεντινής μπορεί να έχει το «ατυχές αποτέλεσμα» να ενισχύσει την άρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου