MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους

«Στην Αθήνα, το ανείπωτο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αναπόφευκτο» αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποπληρωμές των περίπου 500 δις € τα οποία οφείλει στους ευρωπαίους φορολογούμενους σε κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους.

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, εάν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.

«Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος σημειώνει ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου. «Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία, δηλαδή να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds -επί το ελληνικότερον «ομόλογα στο διηνεκές»-, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ».

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι οι αποδόσεις των τριετών ομολόγων είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα 10ετή ομόλογα. «Παραδοσιακά, οι επενδυτές συνηθίζουν να δανείζουν για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Με την Ελλάδα, η άμεση ανησυχία είναι εάν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί να αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της χώρας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς και προς τους ιδιώτες ομολογιούχους. «Η υπόσχεση αυτή έχει δώσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές όπως η Greylock Capital Management LLC, η οποία έχει κρατήσει τους τίτλους». Και η Japonica Partners & Co., εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους είναι πιο θετική για την Ελλάδα.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να δίνει μια περιορισμένη ανακούφιση εν όψει των πιο άμεσων συζητήσεων. Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιάσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει ώστε να απελευθερωθεί η βοήθεια που θα κρατήσει βιώσιμη τη χώρα.

«Μια αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται υπό συζήτηση όλο σχεδόν το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία και κάθε φορά που εγείρεται το ζήτημα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιδρούν με αυτό. Το χρέος που χρωστάει η Ελλάδα, έχει ήδη εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους», αναφέρει ο Marius Daheim, επικεφαλής αναλυτής στη SEB AB στην Φρανκφούρτη.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου