MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς ευθύνεται για την άνοδο των spreads και το δημοσιονομικό αδιέξοδο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Η χώρα μας διαθέτει πλειάδα συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η αξιοποίηση των οποίων στα πλαίσια μιας έξυπνης και άρτια τεκμηριωμένης μακροοικονομικής πολιτικής, θα δημιουργούσε τις αντικειμενικές συνθήκες για την επίτευξη μέσων ετήσιων αναπτυξιακών ρυθμών γύρω στο 4% κατά την επόμενη εικοσαετία, υλοποιώντας έτσι τον πρωτεύοντα στόχο της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Η πειθαρχία των Δημοσίων Οικονομικών και η αναχαίτιση της αχαλίνωτης ανύψωσης του δημοσίου χρέους, προϋποθέτουν την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εθνικής μας οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο ορυκτός πλούτος, η πολιτιστική κληρονομιά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας, κ.λπ.

Αξιοποιώντας τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και αποκαθιστώντας την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών, θα υπάρξει το γόνιμο έδαφος για την πραγματοποίηση αξιόλογων αναπτυξιακών ρυθμών και εξόδου της χώρας από τη μέγγενη της δημοσιονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο, η ώθηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία, προαπαιτεί την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνικών και ιδίως των πολιτικών θεσμών. Η αυτοκάθαρση του κομματικού-πολιτικού συστήματος συνιστά την κύρια πτυχή της θεσμικής εξυγίανσης, ώστε η διαφθορά και η αδιαφάνεια να εκλείψουν από τα κυκλώματα της κυβερνητικής-κρατικής εξουσίας.

Το κομματικό-κυβερνητικό σύστημα εξουσίας, με τις βδέλλες των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και τους επαγγελματίες καρεκλοκένταυρους του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν τα ουσιαστικά προσκόμματα στην οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης των πολιτικών θεσμών. Τα πλοκάμια της δικομματικής διαφθοράς έχουν απλωθεί σε καίρια κανάλια της ελληνικής οικονομίας και απομυζούν το εναπομένων μεδούλι. Αν δεν κοπούν τα πλοκάμια της διαφθοράς, πώς θα ξεριζωθούν οι βδέλλες από το σώμα της ελληνικής οικονομίας; 

Το εξαχρειωμένο δημοσιογραφικό-επικοινωνιακό σύστημα εξουσίας, παίζοντας το παιχνίδι του αχρείου πολιτικού κατεστημένου, συμπαρασύρει την πατρίδα μας στην εθνική καταστροφή. Η εφημερίδα τα Νέα, σε κατάπτυστο άρθρο της εργοδοσίας, στο φύλλο του Σαββάτου (1.11.2014) έγραφε τα εξής: «Οι αγορές προεξοφλούν τα πάντα: από την πτώση μιας κυβέρνησης έως μια οικονομική καταστροφή. Ήταν επόμενο ότι θα έσπευδαν και στην περίπτωση της Ελλάδας… η Ελλάδα έχει “γυρίσει” το παιχνίδι σε πολλά πεδία: οι οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε αναβαθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ είναι πλέον από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και οι τράπεζες πέρασαν χωρίς πρόβλημα τα αυστηρά τεστ. Τι απομένει; Ο περιβόητος “πολιτικός κίνδυνος”… η αίσθηση της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία κλιμακώνεται καθημερινά ανεβάζοντας τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού, αλλά και αποτρέποντας ξένους επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις. Πρόκειται για την επανάληψη της πολιτικής παθογένειας που μας οδήγησε στην κρίση χρέους και στα μνημόνια…. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναγωνίζονται στο πεδίο του λαϊκισμού…».

Τα Νέα, το Βήμα, η Καθημερινή, τα καθεστωτικά κανάλια (Mega, Σκάι, κ.ά.), κ.λπ., υιοθετώντας με δόλιο και στυγνό τρόπο κοινή γραμμή προπαγάνδας, χρεώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ την υφέρπουσα πολιτική αβεβαιότητα και την άνοδο των spreads. Τα καθεστωτικά ανδρείκελα έχουν τόση αναίδεια, που είναι ικανά να διαδώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχωσε στο λάκκο των μνημονίων. Λες και ο Τσίπρας με τον Λαφαζάνη κυβερνούσαν μετά το 1974 την Ελλάδα. Την αποκλειστική ευθύνη για το σημερινό δημοσιονομικό αδιέξοδο και την επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας, την έχουν από κοινού το δικομματικό καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. 

Οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, από πρώτο χέρι γνωρίζουν ότι η μνημονιακές οικονομικές πολιτικές απέτυχαν και τα Δημόσια Οικονομικά έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, λόγω επερχόμενων βουλευτικών εκλογών παραμυθιάζουν τους πολίτες, με διάφορες αρλούμπες περί ανάκαμψης της οικονομίας και ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων, στοχεύοντας στην κλοπή της ψήφου των πολιτών. Οι διεθνείς αγορές θεωρούν αερολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα κούφια λόγια της δικομματικής κάστας περί εξόδου της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές. Με τους τσαρλατάνους που μας κυβερνούν, ήταν ποτέ δυνατόν τα spreads να μην τινάζονταν στα ύψη; Τα άτομα δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Με τα ασύστολα ψεύδη που λένε στους πολίτες και απ’ ότι φαίνεται και στην τρόικα για την πορεία της οικονομίας, όχι μόνο στις διεθνείς αγορές δεν μπορούν να ξεμυτίσουν, αλλά ούτε για ελεημοσύνη στην Μέρκελ δεν έχουν μούτρα να πάνε.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου