MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Άσχημα νέα για την Οικονομία...

Λιγότερα έσοδα, μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα 

Του Σωτήρη Νίκα 

Σημαντική υστέρηση σημειώθηκε στα έσοδα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 οδηγώντας σε απόκλιση έναντι του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στο κόκκινο δύο μήνες πριν κλείσει το έτος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2,6 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος (απόκλιση περίπου 815 ευρώ) εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων. Συνολικά τα καθαρά έσοδα υστέρησαν κατά 1,2 δισ. ευρώ από τον στόχο. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν κατά 666 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι προβλέπονταν και τα έσοδα από τα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 612 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη υστέρηση καταγράφηκε στους άμεσους φόρους (221 εκατ. ευρώ) και ειδικά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (92 εκατ. ευρώ). Στους έμμεσους φόρους ο ΦΠΑ υστέρησε κατά 191 εκατ. ευρώ και ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων κατά 150 εκατ. ευρώ. 
Στο σκέλος των δαπανών καταγράφηκε συγκράτησή τους κατά 397 εκατ. Ευρώ, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη αντλήσει το 92,6% της ετήσιας επιχορήγησής του,ο ΟΑΕ το 84,4 %, το ΝΑΤ το 83,3% , ο ΟΓΑ το 82,9%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 82,3% και το ΙΚΑ το 81,4%. 
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου