MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Νέα μνημονιακή εξαετής σύμβαση με επιμήκυνση του χρέους έως ένα αιώνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευρέως γνωστής και ως Κομισιόν, εδώ και αρκετές μέρες βρίσκεται στη χώρα μας, απολαμβάνοντας την ελληνική φιλοξενία και τις ηλιόλουστες μέρες του Αυγούστου. 

Ως γνωστόν, η Μ. Βρετανία δεν ήθελε τον Γιουνκέρ στο πόστο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί έπινε γύρω στα δύο μπουκάλια κονιάκ την ημέρα, ενώ οι Βρετανοί ήθελαν να πίνει μόνο ένα μπουκάλι και ένα κιβώτιο μπύρες. Προχθές, ο Γιουνκέρ σε γεύμα συνεργασίας μαζί με τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Αβραμόπουλο, επεξεργάστηκαν τη μέθοδο πολιτικής και τους όρους διευθέτησης (επαναδιαπραγμάτευσης) του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο κύριος αυτός μετά το γεύμα και εφόσον δημοσιογραφικές πηγές λένε ότι είχε καταναλώσει μισό μπουκάλι κονιάκ και δύο καραφάκια τσίπουρο, σε κατάσταση ευθυμίας διέρρευσε στο διεθνές πρακτορείο Ρόιτερς (Reuters) ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο η διαβόητη τρόικα θα μετονομαστεί σε “ομάδα δράσης”.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, προερχόμενες από το περιβάλλον του Γιούνκερ, η υφιστάμενη μνημονιακή σύμβαση θα αντικατασταθεί με νέα σύμβαση εξαετούς διάρκειας, η οποία θα περιλαμβάνει τρία κομβικά σημεία. Πιο συγκεκριμένα: 

1) Τα επιτόκια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα μειωθούν και ταυτόχρονα θα επιμηκυνθούν οι λήξεις των δανείων. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί η γνωστή γερμανική συνταγή, που είχε διαρρεύσει από την άνοιξη του 2013, ότι, η οποιαδήποτε μέθοδος πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης-αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, θα βασιστεί στην μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρέους σε χρονικό ορίζοντα που ενδέχεται να υπερβαίνει τον μισό αιώνα. Με απλά λόγια, με την επιμήκυνση του δημοσίου χρέους, η Ελλαδίτσα δένεται χειροπόδαρα και την “ομάδα δράσης” ή όπως αλλιώς και αν τη βαπτίσουν, θα την έχουμε στο κεφάλι μας από 50 έως 100 χρόνια. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, όπως λέει και η ελληνική παροιμία. 


2) Στη χώρα μας θα χορηγηθεί επιπρόσθετη δανειακή ενίσχυση αρκετών δις ευρώ (€), ώστε να καλυφθούν τα οποιαδήποτε χρηματοδοτικά κενά προκύψουν κατά την διάρκεια του νέου εξαετούς προγράμματος. Δηλαδή, ομολογείται πλέον επισήμως ότι υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά-δημοσιονομικά κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με νέα δάνεια αρκετών δις €, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους και την μεγαλύτερη εξάρτηση της πατρίδας από τα κοράκια πιστωτές.


3) Το βασικότερο προαπαιτούμενο για τον προσδιορισμό των όρων επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, θεωρείται η δέσμευση της Ελλάδας ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις μεταρρυθμίσεις, που οι ΓΑΠ, Παπαδήμος και Σαμαράς έχουν αποδεχτεί και υπογράψει στα πλαίσια των προηγούμενων μνημονιακών συμβάσεων. Ως γνωστόν, οι περίφημες μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά καρότο και μαστίγιο για τον ελληνικό λαό. Με απλά λόγια, οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τα φορολογικά χαράτσια στην ακίνητη και την κινητή περιουσία των πολιτών, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.ά.), το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, την ενίσχυση των συστημικών τραπεζών με δεκάδες δις € από τον κρατικό προϋπολογισμό επαυξάνοντας το δημόσιο χρέος, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κ.λπ.



Από τη θέση αυτή, στην επιφυλλίδα της 29ης Ιουλίου 2014 έγραφα τα εξής: «Αν πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομικών... φορτώνουν με πολλές δεκάδες δις € δημόσιο χρέος τις επόμενες γενεές Ελλήνων, θεωρούνται μειοδότες, προδότες ή πατριώτες; Με το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, η κλίκα ΓΑΠ, Βενιζέλου, Σαμαρά και λοιποί, ουσιαστικά προσπαθούν να ρίξουν στάχτες στα μάτια των πολιτών, για τα εγκλήματα που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν σε βάρος του ελληνικού έθνους». Είναι δυνατόν ανίκανοι και αχρείοι πολιτικάντηδες, που εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος σε αστρονομικά επίπεδα και οι μνημονιακές πολιτικές τους απέτυχαν παταγωδώς, να προσδέσουν στο άρμα των αρπακτικών πιστωτών τις επόμενες τέσσερις γενεές Ελλήνων και μάλιστα γράφοντας στις σόλες των υποδημάτων τους τη σημερινή γενεά; Αναμφίβολα, ο αμοραλισμός τους δεν έχει όρια.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου