MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό η Ιταλία

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συνταγή της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης φέρνει αντίθετα αποτελέσματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Το χρέος της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, συνεχίζει να διογκώνεται κι έφτασε πλέον στο 135,6% επί του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε συγκεκριμένα τα 2,120 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν επανέλαβε το σταθερό αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερη ευελιξία στους κανόνες που ορίζει το δημοσιονομικό σύμφωνο. «Η χρήση της ευελιξίας εντός των καθορισμένων κανόνων πρέπει να αποτελέσει το κύριο σημείο εκκίνησής μας» δήλωσε ο Παντοάν. 

Αναφερόμενος στο μέλλον της οικονομίας της Ιταλίας, ο Παντοάν πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα έως τρία χρόνια για να μπορέσει να δρέψει καρπούς», ενώ, σε σχέση με την οικονομική φάση που διέρχεται η Γερμανία, πρόσθεσε: «Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που φτάνουν από τη Γερμανία προκαλούν ανησυχία. Δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία δεν έχει παρέλθει και ότι, αντιθέτως, έχει διευρυνθεί σε σχέση με (την περίοδο) πριν από έξι μήνες». 

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ανάκαμψη την οποία έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντζι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στην ιταλική κοινωνία. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιταλίας, το ΑΕΠ της χώρας φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί μόνον οριακά (+0,2%), ενώ το Στατιστικό Ινστιτούτο (Istat) πριν από λίγες εβδομάδες έκανε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (+0,6%). 

Σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης, μάλιστα, χθες το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός -παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat- έδωσε το «πράσινο φως» σε 24 αναπτυξιακά σχέδια, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούν τη δημιουργία υποδομών.

Μαρία Παναγιώτου

Πηγή :  dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου