MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Εφοπλιστάν: H ώρα της μεγάλης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη πλησιάζει

Tου Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη

Επι δεκαετίες, οι φύλαρχοι-εφοπλιστές που φιλοξενούνται στη χώρα μας για να καμαρώνουν κάποιοι ιθαγενείς και μεγαλοδημοσιογράφοι, ότι το βραβείο Guinness για το στόλο με τα περισσότερα πλοία το έχουν οι άρχοντες της Καμπούλ,, που απειλούν την ΕΕ με επιστροφή στη δραχμή και τους Έλληνες με επιστροφή στις γαλέρες, δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό γινόταν και επι δραχμής. Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Στη φωτογραφία βλέπετε τη κυβέρνηση παρέα με αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους και που βγήκαν πλουσιότεροι απο τη κρίση. Δείτε τώρα στο καθρέφτη και εσάς που βγήκατε φτωχότεροι από τη κρίση και πιό υποταγμένοι στις ορέξεις αδηφάγων αρπακτικών.

Οι πιο ηλικιωμένοι θα θυμάστε ότι όλοι οι πολιτικοί έλεγαν παλιά ότι “χρειαζόμαστε τους εφοπλιστές γιατί προσφέρουν συνάλλαγμα και δουλειές στο κόσμο”. Και τότε δεν πλήρωναν φόρους.

Δεν είναι εθνικιστικοί ή πατριωτικοί οι λόγοι που τους κάνουν τους εφοπλιστές να μη φεύγουν απο την Ελλάδα αλλά το γεγονός, ότι στην Ελλάδα έχουν βρεί τους πλέον συνεργάσιμους πολιτικούς που υπάρχουν στον κόσμο. Στην Ελλάδα επιτυγχάνουν να έχουν τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στο κλάδο τους. Σκεφτείτε τι προνόμια έχουν σε σχέση με άλλους εφοπλιστές αλλού στο κόσμο! 

Η Ελλάδα είναι ο επίγειος παράδεισος του παγκόσμιου εφοπλιστικού κεφαλαίου, μόνο που δεν έχει το πληθυσμό του Μονακό για να έχουν να φάνε φαγητό όλοι.

Οι φόροι που θα έπρεπε να πληρώνουν φτάνουν τα 9-11 δις ευρώ το χρόνο. Δουλειές στους Ελληνες ναυτικούς κατά αποκλειστικότητα δεν δίδουν και πλοία για διάφορες κουτές δικαιολογίες δεν φτειάχνουν. Δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα πρόστιμα απο την Ευρωζώνη αργά ή γρήγορα θα έλθουν. Να ετοιμάζεστε να ξηλωθείτε.

Οι εφοπλσιτές, λοογικά δεν επιθυμούν την εξόρρυξη υδρογοναθράκων και τη μεταφορά στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Ύπαρξη αγωγών σημαίνει έλλειψη μεταφορών για αυτούς. Τουρισμός στα νησιά σημαίνει εισιτήρια. Πώς και γιατί να αναπτυχθεί στη χώρα αυτή κάτι άλλο;

Όσοι νέοι δεν γίνουν ναυτικοί θα γίνουν σερβιτόροι, μπετατζήδες ή μετανάστες. Πιστεύω ότι κανείς στην Ελλάδα δεν θέλει να δεί κάτι τέτοιο.

Η διόρθωση των δημοσιονομικών της χώρας δεν έχει αλλάξει. Απο το παιγνίδι του εκβιασμού κέρδισαν κάποιοι απο τους δανειστές στους οποίους επιτράπηκε να βάλουν και αυτοί χέρι στο μέλι. Το θέμα όμως δεν έχει τελειώσει, γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως νέους πόρους και στο εξωτερικό τα ΜΜΕ δεν είναι όπως τα Ελληνικά. Οι αλήθειες δεν κρύβονται για χρόνια. Ποιός δημοσιογράφος στην Ελλάδα μπορεί να μιλήσει κατά του Εφοπλιστάν χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του και που ξέρεις, ακόμη και τη ζωή του; Μάλλον κανείς.

Αυτόματα, απο τους παραπάνω συλλογισμούς προκύπτει έλλειμα δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις κορυφαίες επιδόσεις σε θέματα διαφθοράς. Είναι το καμάρι της Ευρωζώνης. Είναι ο πύργος των πλυντηρίων και φυσικά η Αργεντινή της ΕΕ. Ο Ωνάσης στην Αργεντινή έγινε πλούσιος. Σκεφτείτε λοιπόν, γιατί όλοι έρχονται στο πλυσταριό που λέγεται Ελλάδα. Γιατί η δουλειά είναι γρήγορη. Υπάρχει χρόνια εμπειρία και οι αποδόσεις μεγάλες. Πλιτς- πλάτς τελειώσανε.

Με όλα αυτά που προανέφερα και στα οποία δεν είναι εύκολο να δοθεί μια απάντηση διερωτάται κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν τους δείχνει την έξοδο της ευτυχίας σε άλλη χώρα.

Η απάντηση είναι, γιατί υπάρχουν υποβρύχιες διαδρομές. Το νερό πέφτει στη τσέπη τους βρέξει – χιονίσει. Η Γερμανία τις εντοπίζει και αρχίζει το “πάρε-δώσε”. Παλιοδουλειά αλλά με μεγάλα κέρδη.

Δεν θα άλλαζε κάτι στην Ελλάδα ποτέ ούτε η ΕΕ θα την είχε ανάγκη, αν δεν υπήρχαν τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία η Γερμανία θέλει να εξορρύξει για στηρίξει τη βιομηχανία της. Αυτό δεν προχωράει σωστά, οπότε η ώρα της συμπλοκής πλησιάζει.

Η άμυνα των εφοπλιστών είναι πολύ περιορισμένη. Είμαι σίγουρος ότι πολλά χαρτιά είναι υπογεγραμμένα απο το παρόν πολιτικό σύστημα. Για να μη μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Γερμανία ή άλλη χώρα θα πρέπει όλοι αυτοί που είναι στη Βουλή να συνταξιοδοτηθούν. Έλα όμως που δεν θελει κανείς να αφήσει τη κουτάλα. Έλα που η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τους αγγίξει αλλά και δεν θέλει κιόλας. Ο μισθός να πέφτει και σε κάποια ΜΚΟ ή σε μια Ανεξάρτητη Αρχή οι συνταξιοδοτούμενοι θα βρεθούν να κοιτούν απο το παράθυρο το κήπο.

Γιαυτό λέω πολλές φορές ότι η λύση είναι μονόδρομος αν η χώρα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Να αλλάξει όλο το πολιτικό της σύστημα. Αν δεν θέλει, τότε θέλει προετοιμασία απο τώρα. Λύσεις υπάρχουν και μέσα και έξω απο το ευρώ. Ηγέτες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Είναι όλοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου