MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών - Το δημόσιο συμφέρον ισχύει μόνο... για τις καθαρίστριες

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεδριάζοντας κεκλεισμένων των θυρών, κήρυξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικές...

και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκριναν, σχεδόν ομόφωνα, ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ, ειδικότερα, αποφάνθηκε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος, καθώς οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Επίσης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών, κάνοντας δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν αποκλείεται να είναι ανάλογη η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου και στις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων και άλλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου