MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Σαμαράς: Λεφτά υπάρχουν!

Με μια ανακοίνωση πανηγυρικού χαρακτήρα και με προεκλογική στόχευση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους 

Το πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές είναι επώδυνο και αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 
 
Εναν μήνα πριν από τη συνεδρίαση της Eurostat που θα προσδιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα και δύο μήνες πριν από το εκλογικό ραντεβού, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να διανείμει το κοινωνικό μέρισμα με μια ανακοίνωση πανηγυρικού χαρακτήρα, ενώ δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η συμφωνία με την τρόικα. Λίγη ώρα μετά το πέρας των συνομιλιών ο πρωθυπουργός πήγε στο υπουργείο Οικονομικών και με δήλωσή του επιχείρησε να παρουσιάσει τη συμφωνία προκαταβολικά σαν επιτυχία και να προαναγγείλει την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Για να πειστούν οι βουλευτές 

Η κίνηση του κ. Σαμαρά αιφνιδίασε ακόμη και τους κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετείχαν στις συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βγει μπροστά σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται και από παροχές προς τους συνταξιούχους και τους ένστολους. 

Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα κληθούν να την υπερψηφίσουν συνολικά. Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπτυχθεί σε ένα άρθρο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παροχή κοινωνικού μερίσματος. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου σήμερα το μεσημέρι.
Ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε το μέρισμα σε «πάνω από 500 εκατ. ευρώ», που θα διανεμηθεί σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους με βάση «εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια». 

Το μέρισμα προγραμματιζόταν αρχικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και τα άτομα με αναπηρία, ωστόσο ο κύκλος των δικαιούχων αποφασίστηκε να διευρυνθεί και να περιληφθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.). Η προεκλογική στόχευση της κυβέρνησης είναι προφανής και σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού το μέρισμα αυτό θα διανεμηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

Το πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα είναι επώδυνο και αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων. Οι πιέσεις ήδη στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τις ομάδες που θίγονται είναι αισθητές και εκτιμάται ότι θα ενταθούν μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, που είναι θέμα ημερών. 

Οι παραγωγοί γάλακτος και οι φαρμακοποιοί έχουν προαναγγείλει ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προδιαγράφεται και από τις συνομοσπονδίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

Το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να μη σταθεί ικανό να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να αντέξουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης τη δοκιμασία. Στο μέγαρο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση τη δήλωση του Ευάγγ. Βενιζέλου, ωστόσο η ανησυχία ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλη. Οι δύο αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση για την οριστικοποίηση του πακέτου, αν και όπως έχει γίνει σαφές τα περιθώρια για αλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Επιπλέον η νέα συμφωνία αφήνει εκκρεμή για το επόμενο εξάμηνο πολλά κρίσιμα θέματα για την αγορά εργασίας και το Ασφαλιστικό, όπως και τη διόρθωση ενδεχόμενων αποκλίσεων στην πορεία του προγράμματος. 

Ο πρωθυπουργός περιμένει τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στην περίπτωση που διαπιστωθεί αβεβαιότητα, τότε δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις επόμενες κινήσεις του. Στον σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται ο ανασχηματισμός. Αρχικά προγραμματιζόταν με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. 

Η αντικατάσταση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου, που διαφωνεί με τη ρύθμιση για το γάλα, και του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Παπαδόπουλου, που εξέφρασε επιφυλάξεις για σειρά από ρυθμίσεις, δίνουν την ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό. Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται και η θέση του υπουργού Οικονομικών. 

Το νέο ξεκίνημα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα έχει τη μορφή επικοινωνιακής καταιγίδας με υποσχέσεις προς όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ώστε η κυβέρνηση να πάει με αξιώσεις στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο οι υποσχέσεις αυτές τελούν υπό την αίρεση των κοινοτικών οργάνων και των επιτηρητών. 

Η προεξόφληση του πλεονάσματος, παρ” ότι έτσι όπως έγινε παραπέμπει σε σιωπηλή συγκατάβαση της τρόικας, θα κριθεί από τη Eurostat οριστικά στις 23 Απριλίου με βάση τα τελικά στοιχεία του 2013. Εκτός των οικονομοτεχνικών παραμέτρων όμως αστάθμητες είναι για την ώρα και οι πολιτικές αντανακλάσεις της κίνησης του κ. Σαμαρά. Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την εαρινή σύνοδο κορυφής, όπου θα έχει την ευκαιρία να μετρήσει τις διαθέσεις των εταίρων για πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου