Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.
Ο διπλωματικός «πόλεμος» συνεχίζεται μετά τη στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, με τη Δύση να απειλεί με κυρώσεις για να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πλήθη διαδηλώνουν υπέρ της Ρωσίας και κατά της νέας, φασιστικής όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβέρνησης του Κιέβου.
Τα στρατεύματα «θα παραμείνουν στην Ουκρανία» για την υπεράσπιση ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έως ότου «ομαλοποιηθεί» η πολιτική κατάσταση, διαμήνυσε η Μόσχα διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ -προτάσσοντας την απειλή υπερεθνικιστών και κατηγορώντας τη Δύση ότι «συμμαχεί με πραγματικούς νεοναζί».
Η Ρωσία «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιτίθεται στην Ρωσία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα.
Ο πρόεδρος Ομπάμα απείλησε την Ρωσία με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, ζητώντας την παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία.
«Οι HΠΑ διαθέτουν ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία σε αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ενώ το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.
Όπως ξεκαθαρίζει το Πεντάγωνο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα.«Ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για πιθανές κινήσεις των πλοίων στην περιοχή. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση μας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι μονάδες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ασκήσεις ρουτίνας στην περιοχή.
Η Κριμαία «ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος»
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.
«Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, (όμως) η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στην εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξή του στη Bild, ο Γιατσενιούκ μιλά για τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.
Διαβουλεύσεις σε ΕΕ
Ενώπιον του κινδύνου ενός νέου διχασμού της Γηραιάς Ηπείρου, η ΕΕ αναζητά τον βηματισμό της, με το Βερολίνο να προτιμά μία διπλωματική διέξοδο, δεδομένης της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Μόσχα (πάνω από 35% των αναγκών της σε φυσικό αέριο).
Από ευρωπαϊκής πλευράς προωθείται μεσολάβηση σε ανώτατο επίπεδο, μέσω της δημιουργίας μίας «αποστολής πραγματογνωμοσύνης» υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να οδηγηθούν η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση σε διάλογο. Ωστόσο η Ρωσία στην παρούσα φάση δεν συναινεί.
Οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να δίνει το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, λέγοντας πως «η Ευρώπη διανύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».
Η ΕΕ προειδοποιεί με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και εφ' όλης της ύλης επανεξέταση των σχέσεών της με τη Ρωσία εάν δεν αποσυρθούν στις βάσεις τους οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία έως την Πέμπτη, οπότε και συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κατεπείγουσες διαβουλεύσεις κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας στη βάση του Άρθρου 4, που ενεργοποιείται εφόσον οποιοδήποτε κράτος-μέλος κρίνει ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία ή ασφάλειά του.
Στο διπλωματικό επίπεδο, πέραν της επίσκεψης του Τζον Κέρι στο Κίεβο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον πρόκειται να έχει την Τρίτη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μαδρίτη.
Πηγή : newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου