MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Γιατί δεν θέλει η τρόικα να βγούμε στις αγορές...

Ο πραγματικός λόγος που οι δανειστές μας δεν θέλουν να βγούμε στις αγορές είναι γιατί έτσι μπορεί να χάσουν τον απόλυτο έλεγχο που ασκούν στην Ελλάδα

Το ποσό είναι αστείο. Αν δεν βγούμε στις αγορές, δεν θα φταίει το υψηλό κόστος του χρήματος, αλλά το γεγονός ότι δεν θα το θέλουν οι δανειστές μας».

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε στην Voria.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την πληροφορία ότι οι Βρυξέλλες αντιδρούν στην προοπτική μιας πρόωρης ομολογιακής έκδοσης από την Ελλάδα.

«Προσέξτε γιατί το επιχείρημα τους δεν στέκει», εξήγησε η ίδια πηγή. «Αν βγούμε με νέο ομολογιακό, αυτό θα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, το πολύ. Άρα, το πολύ - πολύ να δανειστούμε αυτό το ποσό με 6% ή στη χειρότερη με 6,5%. Όλες οι υπόλοιπες ανάγκες μας, όμως, που είναι πολλές, θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται με τα δανεικά της τρόικας και με το επιτόκιο του 2%. Κατά συνέπεια, πώς και από πού θα έλθει η... καταστροφή;», πρόσθεσε.

Το επιχείρημα έχει βάση και αποδεικνύει, όπως θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι ο πραγματικός λόγος που οι δανειστές μας δεν θέλουν να βγούμε στις αγορές είναι γιατί έτσι μπορεί να χάσουν τον απόλυτο έλεγχο που ασκούν στην Ελλάδα.

Γι' αυτό και κάθε σχετική συζήτηση σταματάει πριν καλά- καλά ξεκινήσει. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τουλάχιστον, ακόμα...

Πηγή : www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου