MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

"Η ευρωζώνη μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή"

ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στη στήλη του στη The New York Times, θεωρεί ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει και πώς παρά τις ενέσεις που δέχεται η ευρωζώνη από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει η ευρωζώνη. 


Ο οικονομολόγος παραθέτει και ένα γράφημα, στο οποία αναπαριστάται, η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ με τα επιτόκια δανεισμού, για διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. 

Καθώς φαίνεται από το γράφημα, το κόστος δανεισμού για τις προβληματικές χώρες του ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά. 

Όμως, όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος αυτό δεν οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας, δεδομένης και της υφιστάμενης ύφεσης σε πολλές οικονομίες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως προκύπτει δραματική υποχώρηση της εξομάλυνσης της σχέσης μεταξύ του χρέους και των επιτοκίων.

Πηγή : www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου