MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τα συμπεράσματα του Eurogroup

Το πρόσφατο Eurogroup στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ανάγλυφα τις προθέσεις του λεγόμενου "μπλοκ" των Βορείοευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα. 
 
Με έναν ιδιότυπο ρόλο "αρχηγού", ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έχει χαράξει εκ μέρους τους μία σκληρή γραμμή ως στρατηγική για την χώρα μας.

Οι Βορειοευρωπαίοι (Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία) επιδιώκουν να διαιωνίσουν για την Ελλάδα το μοντέλο της υποτέλειας, προσπαθώντας να διατηρήσουν τον έλεγχο της εθνικής κυριαρχίας της χώρας για σειρά δεκαετιών. 


Είναι πλεόν δεδηλωμένη η πρόθεσή τους να "στραγγίξουν" μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο την Ελλάδα και να δημιουργήσουν για την χώρα μας ένα κλίμα διαρκούς ενοχοποίησής της, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι ότι "δεν εκπληρώνεται τους στόχους".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup επανέλαβε τα γνωστά περί ανάγκης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Για όσους βλέπουν μακροπρόθεσμα, ίσως συμμερίζονται τις εκτιμήσεις αυτών που λένε ότι επίκειται μία δομική αλλαγή στην Ευρωζώνη μεταξύ των "καλών" και "κακών" χωρών. Φυσικά για να ευωδοθεί ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο προκρίνει η Γερμανία, πρέπει να προαλείφεται το έδαφος προκειμένου να βρεθεί το πρώτο "θύμα", το οποίο δεν θα είναι άλλο απο την Ελλάδα....

Δυστυχώς δεν βλέπουμε το έργο, αλλά πράξεις του έργου που θα συνεχίσει να παίζεται για πολλά χρόνια ακόμα γύρω από την εξαθλίωση της χώρας μας με τους Ευρωπαίους να αναδεικνύονται στους χειρότερους εκβιαστές που έχουν υπάρξει, χειρότερους ακόμα και από αυτούς των αγορών...



Το μείζον ερώτημα φυσικά από δω και πέρα είναι τι στάση θα κρατήσουν οι Νότιοι της Ευρωζώνης. Τα πράγματα εδώ και πάλι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η έξοδος της Ισπανίας, της Ιρλανδίας αλλά και η βελτίωση της θέσης της Πορτογαλίας έχουν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ο συνεκτικός ιστός που θα ένωνε τις χώρες του Νότου υπό ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα λειτουργούσε στον αντίποδα της σκληρής στάσης των Βορείων.

Το στοίχημα για να δημιουργήσει η Ελλάδα την αντεπίθεση που χρειάζεται, είναι η Ελληνική Προεδρία. Άραγε θα καταφέρει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να δημιουργήσει τις συνθήκες αντεπίθεσης ή, θα κερδίσουν οι σκληροπυρηνικοί Ευρωπαίοι του Βορρά, που θέλουν να μεταχειριστούν την Ελλάδα ως μία "μαριονέττα" που θα κινείται στο τέμπο που αυτοί θα της επιβάλλουν; Το τέμπο της υποτέλειας, για μία χώρα που δεν θέλουν να δουν να σηκώνει κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου