MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

“Διαρθρωτικές παρεμβάσεις” βάπτισαν τα νέα μέτρα

Η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εξετάστηκε σε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 


Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους την Πέμπτη εκτός αν υπάρξει σημαντικότατη πρόοδος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί παραμένουν και η όποια διαφορά υπάρχει με την τρόικα θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί,από διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 20:30 μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις διάρκειας 12 ωρών.

Μετά την σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως δεν υπάρχει ανοιχτό θέμα, όσον αφορά τα εργασιακά, και πως μέρος του δημοσιονομικού  κενού θα καλυφθεί από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και  με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει άμεσα λύση.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Σε δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για “νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού”, δηλώνοντας αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση.

“Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει” δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Οσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν και πωςοι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. “Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, ενόψει του αυριανού ραντεβού μπορούμε να μιλήσουμε για γεφύρωση του χάσματος;

Στουρνάρας: Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα.

Δημοσιογράφος: Έχουμε πειστικά διαπραγματευτικά χαρτιά;

Στουρνάρας: Πάντα. Δουλεύουμε σκληρά. Σήμερα είμαστε από το πρωί εδώ.

Δημοσιογράφος: Ειδικά για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων τι γίνεται εκεί πέρα; Υπάρχει κατάληξη σε αυτό το θέμα;

Στουρνάρας: Αυτό είναι θέμα του κ. Βρούτση. Δεν έχουμε κάποιο ζήτημα ανοιχτό αυτή τη στιγμή. Τα κουβεντιάζουμε μόνο.

Δημοσιογράφος: Πλειστηριασμοί και αμυντικές βιομηχανίες;

Στουρνάρας: Είναι από τα θέματα τα οποία κουβεντιάζουμε.

Δημοσιογράφος: Η βασική δεξαμενή που θα αντλήστε το ποσό που έχετε προσδιορίσει, το 1,3, από πού θα είναι;

Στουρνάρας: Είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι θέματα διαρθρωτικά, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους.

Δημοσιογράφος: Αύριο υπάρχει περίπτωση να έχουμε και οριστική συμφωνία ή όχι;

Στουρνάρας: Όχι, όχι. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία».

Ο κ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλησπέρα. Όπως γνωρίζετε, με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Για να καταλάβουμε, το υπουργείο Εργασίας θα είναι η βασική δεξαμενή από την οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;

Βρούτσης: Η Κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία. Το υπουργείο Εργασίας συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά αυτή την περίοδο.

Δημοσιογράφος: Τι ποσό υπολογίζετε εσείς;

Βρούτσης: Να μη μιλήσουμε για ποσά. Γνωρίζετε, όμως, ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Δημοσιογράφος: Η τρόικα το δέχεται αυτό;

Βρούτσης: Είπα ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ευχαριστώ πολύ».


Βενιζέλος: Γεφυρώνεται η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό

Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά και την τρόικα ως προς την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού γεφυρώνεται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί νέος κύκλος επαφών της τρόικας, με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και ενδεχομένως άλλους υπουργούς παραγωγικών υπουργείων.

«Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων. Διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος που αφού εκτίμησε ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» χαρακτήρισε «τεράστια και πρωτοφανή την επιτυχία της ελληνικής προσαρμογής:

«Η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%. «Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί».

Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ καθαρό το μήνυμα της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπογράμμισε ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν τώρα.

Ακόμα συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα του ειδικού φόρου ακινήτων, για τον οποίο, όπως επισήμανε, «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων», για να προσθέσει ότι και η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων, διότι, όπως συμπλήρωσε, έχουν γραφτεί και πράγματα ανακριβή.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξετάστηκε επίσης διεξοδικά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και εκείνο του υπουργείου Εργασίας, για το οποίο τόνισε ότι αφορά σε διαρθρωτικά μέτρα, διαφάνειας, είσπραξης.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή «η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικών».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλα διαρθρωτικά μέτρα «που είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή για την κοινωνία γιατί είναι μέτρα που οδηγούν στη μείωση των τιμών».

Πληροφορίες από το ΑΠΕ, το ΕΘΝΟΣ και τα γραφεία Τύπου υπουργείων – Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου