MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Δώσε άλλο όνομα στα νέα μέτρα και αυτά παύουν να είναι μέτρα

Φαίνεται πως το παιχνίδι «δώσε άλλο όνομα στα νέα μέτρα και αυτά παύουν να είναι μέτρα» καλά κρατεί. 

Αυτή τη φορά, πάλι μετά από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα, τα τελευταία ονομάστηκαν διαρθρωτικά, συζητήθηκαν, μαριναρίστηκαν και ετοιμάζονται να σερβιριστούν στην τρόικα αύριο Κυριακή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC επανέλαβε ότι θα πάρει αλλά και δεν θα πάρει μέτρα. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας». 

Οι αντιφάσεις του δεν σταμάτησαν εκεί όμως, καθώς συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είδους μέτρα εφαρμόζουμε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εάν χρειαστεί τελικά να πάρουμε. Έχουμε προσχέδιο προϋπολογισμού με στόχους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους».

Η τρόικα μέχρι πριν λίγο καιρό «έβλεπε» δημοσιονομικό κενό 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ η ελληνική πλευρά 1,3. Τώρα, φαίνεται πως οι απόψεις συγκλίνουν, υπέρ της Ελλάδας, και πως οι τροικανοί «έριξαν» τις προβλέψεις τους κάτω από 2 δισ. ευρώ.

Και να μην ξεχάσουμε, πως στα νέα μέτρα, που νέα μόνο στο όνομα είναι, περιλαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα νέες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών κυρίως στην Παιδεία και την Υγεία, ενώ προβλέπεται αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ό,τι απολύσεις και μειώσεις μισθών αυτό συνεπάγεται.

Πηγή : koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου