Μετά τους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ο τεχνοκράτης Στουρνάρας ξεδιπλώνει όλο το τεχνοκρατικό του ταμπεραμέντο στην φορολόγηση των ακινήτων. Ο υπουργός Στουρνάρας έχει στυλώσει τα πόδια του και επιμένει σε έναν ακόμη νταβατζίδικο φόρο στα ακίνητα. 

Μιλάμε για τον φόρο  μεταβίβασης ο οποίος πληρώνεται πριν την υπογραφή των συμβολαίων αγοραπωλησίας. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργησή του, αλλά το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προκρίνει διατήρησή του έστω και για ένα ακόμα έτος ή έστω και με μειωμένους συντελεστές, ώστε να μπορέσει να κάνει λίγο ελαφρύτερο τον νέο φόρο ακινήτων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρησή του, ώστε να μη χάσει ο προϋπολογισμός τις εισπράξεις της τάξεως μόλις 200 εκατ. ευρώ που αποφέρει σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα ζητεί την κατάργησή του για να τονωθεί η αγορά ακινήτων και κυρίως η αγορά ακινήτων από ξένους, οι οποίοι θα θελήσουν να αγοράσουν ακίνητο και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Σήμερα, ισχύει φόρος μεταβίβασης 8% έως τις πρώτες 20.000 ευρώ και 10% για το υπερβάλλον ποσό ο οποίος επιβαρύνει τον αγοραστή και φόρος υπεραξίας 15%, με συντελεστές απομείωσης, ο οποίος επιβαρύνει τον πωλητή.

Πηγή : http://kourdistoportocali.com