MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Επικίνδυνα παιχνίδια

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε κατά 6,44% στις 79.466 μονάδες, ενώ το επιτόκιο δανεισμού της (δεκαετή ομόλογα) παρέμεινε στο 8,9% (διάγραμμα). Το ίδιο συνέβη και με τη λίρα, η οποία ανατιμήθηκε ραγδαία, καθώς επίσης με τα νομίσματα άλλων χωρών – κάτι που όμως δεν είναι απαραίτητα θετικό, αφού η πτώση τους, η οποία νομοτελειακά θα ακολουθήσει, θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Η διατήρηση των μηδενικών βασικών επιτοκίων, καθώς επίσης του προγράμματος παροχής ρευστότητας από τη Fed, είχε σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των δεικτών των χρηματιστηρίων στις αναπτυσσόμενες αγορές – κυρίως δε στην Τουρκία, η οποία ελπίζει ότι θα σταματήσει η μαζική εκροή κεφαλαίων των τελευταίων μηνών, ενώ θα εισρεύσουν ξανά φθηνά δολάρια για τη χρηματοδότηση των τεράστιων ελλειμμάτων της.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση.

Ουσιαστικά λοιπόν η Τουρκία κέρδισε κάποιο χρόνο, για να μπορέσει να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της, με τη βοήθεια των Η.Π.Α. – αν και το κόστος είναι πάρα πολύ ακριβό, αφού τα νέα χρήματα που εισρέουν αυξάνουν δυσανάλογα τον πληθωρισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες, επειδή κλιμακώνονται οι τιμές των βασικών τροφίμων και των λοιπών εμπορευμάτων, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα οι Η.Π.Α., για να αυξήσουν το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους, τυπώνοντας συνεχώς νέα δολάρια, αδιαφορούν εντελώς για το ότι, με τον τρόπο αυτό, καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, στην εξαθλίωση, στην πείνα και στο θάνατο.

Φυσικά πρόκειται για χαρτονομίσματα χωρίς κανένα αντίκρισμα, τα οποία δεν χάνουν όσο θα έπρεπε την αγοραστική τους αξία, δεν υποτιμώνται δηλαδή, με τη βοήθεια της χειραγώγησης της τιμής του χρυσού – η πραγματική αξία του οποίου σήμερα ξεπερνάει κατά πολλούς τα 10.000 $ ανά ουγγιά. Εν τούτοις, διατηρείται στα 1.400 $ – ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν πως, εάν η τιμή του διπλασιασθεί, το δολάριο θα καταρρεύσει.

Η πλημμύρα των νέων, φθηνών δολαρίων, συνεπικουρούμενη από την αντίστοιχη πλημμύρα των νέων γεν, τοποθετείται κυρίως σε μετοχές εταιρειών, καθώς επίσης στις αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών – αφού οι επενδυτές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διατηρούν δολάρια ή γεν στα χαρτοφυλάκια τους, φοβούμενοι την ξαφνική κατάρρευση της ισοτιμίας τους.

Μεγάλες ποσότητες δε κατευθύνονται στην Ευρώπη, οδηγώντας τους δείκτες των χρηματιστηρίων σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα – γεγονός αυτονόητο, αφού ουσιαστικά οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία αγοράζουν πραγματικές αξίες, πληρώνοντας με χαρτονομίσματα μηδενικού κόστους.

Είναι σαν να αγοράζει κανείς με φθηνές φωτοτυπίες, με ψεύτικα χρήματα δηλαδή, όσο πιο πολλά πράγματα μπορεί – γνωρίζοντας φυσικά ότι, αργά ή γρήγορα, το «παιχνίδι» θα λήξει.

Αρκετοί είναι τώρα αυτοί που υποστηρίζουν ότι, οι Η.Π.Α. θα επιχειρήσουν ξανά να λύσουν τα τεράστια προβλήματα τους όπως το 2008 – όπου, μέσω της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, «έκλεψαν» ουσιαστικά πάρα πολλά χρήματα από την Ευρώπη (περί τα 500 δις € μόνο από τη Γερμανία). Πόσο μάλλον αφού ελέγχουν πλέον πολλές χώρες, άμεσα ή έμμεσα, με τη βοήθεια του ΔΝΤ – το οποίο εισέβαλλε από την Ελληνική κερκόπορτα.

Η Ιαπωνία φυσικά, η οποία είναι επίσης υπερχρεωμένη, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις Η.Π.Α., δεν έχει αυτή τη δυνατότητα – οπότε, αργά ή γρήγορα, θα χρεοκοπήσει, οδηγώντας τον πλανήτη στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί σοβαροί επενδυτές θεωρούν το χρυσό ως την καλύτερη τοποθέτηση των χρημάτων τους – φοβούμενοι ένα χρηματοπιστωτικό κραχ άνευ προηγουμένου, το οποίο θα οδηγήσει στην κατάρρευση πολλά νομίσματα, εάν όχι ολόκληρο τα σύστημα.
 


Thanks to "Fly low,hit hard"

ΠΗΓΗ : www.analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου