MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Οι πολίτες στενάζουν από τις τιμές, η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις μισθών στο μέλλον

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού και τον πληθωρισμό, που αυξάνεται με πενταπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι βλέπει η Eurostat για τον Ιούνιο και η ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιτυχία της πολιτικής της
 
Την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα επιτεύγματά (:) της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν εναντίον της, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η Eurostat διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη (1%) και πενταπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου (0,2%).
 
Ταυτόχρονα, το ΙΟΒΕ στην έρευνά του για το οικονομικό κλίμα, μπορεί να διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης, ωστόσο σημειώνει ότι το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες, με το 58% των νοικοκυριών να αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».
 
Τα στοιχεία της Eurostat
 
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμησης της Eurostat, o ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% τον Μάιο. Οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (4,1%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% το Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% το Μάιο).

Eurostat, πληθωρισμός Ιουνίου, προκαταρκτικά στοιχεία
 
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο, ωστόσο αυξήθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και πενταπλάσιο από τον μέσο όρο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.
 
Επίσης, ανακοινώθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιο, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 21% σε κάποιες περιπτώσεις και του καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο ηλεκτροσόκ, μετά από το αντίστοιχο του Ιουνίου.
Πυρά από την αντιπολίτευση
 
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τα νέα αυτά στοιχεία επιτίθενται στην κυβέρνηση επισημαίνοντας για πολλοστή φορά τις ευθύνες της για την ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά και δεν βλέπουν φως εξόδου.
 
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κακά μαντάτα για τους πολίτες
 
«Ο Ιούλιος έφερε κακά μαντάτα για τους πολίτες της χώρας αναφορικά με την ακρίβεια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταγράφει ένα προς ένα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές.
• Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος που φτάνουν ακόμη και το 40% σε σχέση με τον Ιούνιο για τα πράσινα τιμολόγια και με τη ΔΕΗ να σημειώνει αύξηση 14% αντίστοιχα. Οι πολίτες γίνονται βορά της κάθε εταιρείας που τιμολογεί κατά το δοκούν και είναι πλήρως απροστάτευτοι. Αναρωτιόμαστε τι δικαιολογία θα βρει πάλι η κυβέρνηση; Φταίει η ηλιοφάνεια ή ο αέρας; Πότε επιτέλους θα λάβει μέτρα έναντι της αισχροκέρδειας και στις τιμές του ρεύματος;
 
• Από 01/07/24 η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ και σε μη αλκοολούχα ποτά, από το 13% στο 24%, με μόνο το take away να παραμένει στο 13%. Έτσι ο καφές από 3,5ευρώ που κόστιζε μέχρι πρότινος θα σκαρφαλώσει στα 4 ευρώ, επιβαρύνοντας ακόμη περεταίρω τους πολίτες.
 
• Κερασάκι στην τούρτα η σημερινή ανακοίνωση του μηνιαίου πληθωρισμού, όπου η Ελλάδα είχε τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη με 1% και 5πλάσια του μέσου όρου που είναι στο 0,2%.
 
Όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα νούμερα αποδεικνύουν αυτό που λέμε εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως για να προστατεύσει τους πολίτες από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, αντιθέτως κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα κέρδη των καρτέλ της χώρας».
 
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Το κόστος ζωής αυξάνεται με ευθύνη της κυβέρνησης»
 
Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επικεντρώνει την κριτική του καταγράφοντας τα στοιχεία της Eurostat ως προς την πορεία των τιμών στην Ελλάδα.
 
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να παρέμεινε στάσιμος (2,4%) τον Ιούνιο, αλλά σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1% που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά τη Μάλτα» σημειώνει και προσθέτει: «Η αθροιστική, δε, επιβάρυνση του ελληνικού λαού είναι τεράστια, καθώς εδώ και έντεκα μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών».
 
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει επίσης ότι «τα δύσκολα όμως δεν είναι πίσω μας, όπως αρέσκεται να δηλώνει ο πρωθυπουργός. Ο Ιούλιος έρχεται με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση από την πρώτη Ιουλίου αποφάσισε, σε αντίθεση με τις αρχικές της εξαγγελίες, την επαναφορά του 24% στον ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά».
 
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι επιμένει στη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, για όσο διαρκεί το κύμα ανατιμήσεων, αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο αδυνατεί να εγγυηθεί το αντίκρισμά της στον καταναλωτή αλλά μέσα από τον επίμονο κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας παραδέχτηκε στη Βουλή την ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος του μειωμένου ΦΠΑ ακόμα και σε μια μόνο κατηγορία τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο».
 
«Με ποια, λοιπόν, αξιοπιστία ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνησή του κινδυνολογούν για το «τεράστιο δημοσιονομικό κόστος» του μειωμένου ΦΠΑ συνολικά στα τρόφιμα, όταν δεν μπορούν να το υπολογίσουν ούτε για το ελαιόλαδο;» καταλήγει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
 
Πέρα βρέχει για το ΥΠΑΝ
 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιλέγει να δει ό,τι τη βολεύει από τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης να χαρακτηρίζουν «θετική εξέλιξη» την εκτίμηση της Eurostat για τη μείωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο, σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (1,3% έναντι 2,4% τον Μάιο).
 
Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν στο γνωστό μοτίβο ότι σταθερός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ώστε να φτάσει σε μηδενικά ακόμη και αρνητικά επίπεδα».
 
Επιμένουν ότι υλοποιούν «με επιμονή τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά, οικοδομούμε τη συνεργασία όλων των φορέων (καταναλωτικού κινήματος, επιχειρηματικότητας, πολιτείας) και ταυτόχρονα καθιστούμε δύσκολη την παράβαση του νόμου πενταπλασιάζοντας τα υψηλά όρια των προστίμων», αλλά και ότι «εργαζόμαστε για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με στόχο ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι στα 1.500 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου