MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Σύνταγμα: Ποιος έδωσε εντολή να σβηστούν τα ονόματα των νεκρών;

Τη Βουλή δείχνει με ανακοίνωσή της η αντιδήμαρχος καθαριότητας, την ώρα που οι αντιδράσεις πληθαίνουν • Τι απαντά το φρουραρχείο.
 
Διαστάσεις παίρνει η απαράδεκτη κίνηση να σβηστούν από την πλατεία Συντάγματος τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών λίγες μόλις ώρες αφότου γράφτηκαν από διαδηλωτές στο πλαίσιο της τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης της Τετάρτης.
 
Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί οργή για τη σπουδή να εξαφανιστεί τάχιστα αυτός ο τρόπος δράσης και διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το έγκλημα, ενώ έχει ξεσπάσει κι ένα γαϊτανάκι ευθυνών ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το φρουραρχείο της Βουλής.
 
Εφ.Συν./Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Οι δηλώσεις από την αντιδήμαρχο καθαριότητας
 
Η πίεση στράφηκε απευθείας προς τον Δήμο Αθηναίων, με την αρμόδια αντιδήμαρχο να δηλώνει (MEGA) ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική των συνεργείων καθαρισμού, ιδιαίτερα μετά από πορεία, για να προσθέσει πως δεν επικοινώνησε κανείς μαζί της για να τη ρωτήσει.
 
Λίγη ώρα αργότερα, όμως, η Ρωξάνη Μπέη επανήλθε με επίσημη ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι τα ονόματα σβήστηκαν με εντολή του φρουράρχου της Βουλής, σχολιάζοντας ότι «η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη» και ζητώντας, παράλληλα, συγγνώμη από τις οικογένειες και τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν χθες.
 
Η ανακοίνωση:
 
Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.
 
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.
 
Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών.
 
Η διαρροή από το φρουραρχείο
 
Απαντώντας πηγές από το φρουραρχείο αναφέρουν στο ethnos.gr ότι πράγματι ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου».
 
Στην ίδια διαρροή, πάντως, υπάρχει και ο αστείος ισχυρισμός ότι από το φρουραρχείο... δεν είχαν εικόνα για το περιεχόμενο των συνθημάτων, που βρίσκονταν στο σημείο από χθες νωρίς το μεσημέρι. 
 
Σύμφωνα με τη διαρροή «ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου