MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα με αναφορά στα Τέμπη – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

( John.k - Οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα σταμάτησαν να συνεργάζονται με το Αυταρχικό, Τυραννικό καθεστώς, με αφορμή το δυστύχημα και την απόδοση ευθυνών  )
 
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Αθήνα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Στην απεργία συμμετέχουν τα Μέσα Μεταφοράς, τα πλοία, οι εκπαιδευτικοί, τα ταξί και άλλοι κλάδοι.
 
Η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10:30 στα Προπύλαια. Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.
 
Ενός λεπτού σιγή
 
Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων-Ομοσπονδιών-Συνδικάτων στα Προπύλαια.
 
Αμέσως μετά, τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» δόνησαν την ατμόσφαιρα στην απεργιακή συγκέντρωση.
 
Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική η προσυγκέντρωση σωματείων και φορέων, στην οδό Καρόλου στο κτίριο του ΟΣΕ, όπου τα συνθήματα που δονήσαν την ατμόσφαιρα έστειλαν το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».
 
Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, με τα τρικάκια που έριξαν, με τα συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων. «Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.
 
Ποιοι άλλοι απεργούν
 
Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες τη 48ωρη απεργία τους. Χειρόφρενο έχουν τραβήξει μετρό, τραμ, προαστιακός, ΗΣΑΠ και τρένα.
 
Όσον αφορά τα λεωφορεία αυτά θα κυκλοφορήσουν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00 μ.μ.
 
Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).
 
Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» τον Σιδηρόδρομο.
 
Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».
 
Όπως επισημαίνουν ζητούν:
 
‘Αμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.
 
Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
 
Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30’ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 το πρωί κατόπιν αιτήματος του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.
 
Κανονικά οι πτήσεις
 
Μάλιστα αν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία εν τέλει το βράδυ της Τρίτης κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη. Έτσι λοιπόν οι πτήσεις θα γίνουν κανονικά από και προς τα αεροδρόμια της χώρας.
 
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
 
Όπως έχει ανακοινωθεί δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω της απεργίας της ΠΕΝΕΝ, που ξεκίνησε στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα λήξει απόψε τα μεσάνυχτα.
 
Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν καθηγητές, δικαστικοί υπάλληλοι, τραπεζικοί υπάλληλοι, σωματεία γιατρών. Παράλληλα, οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία) πρόκειται να υπολειτουργήσουν.
 
ΑΔΕΔΥ
 
Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:
 
«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
 
– Επαναφορά των Δώρων.
 
– Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
 
– Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
 
– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
 
– Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
 
– Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 
– Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».
 
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».
 
Εργατικό Κέντρο Αθήνας
 
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 
Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών διεκδικήσεών του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
 
«- Η πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
 
– Η ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.
 
– Η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως το βρεφικό γάλα, το παστεριωμένο γάλα, τα δημητριακά, το τυρί, τα αλλαντικά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι βρεφικές πάνες, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα απορρυπαντικά.
 
– Η αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
 
– Η επαναφορά του δώρου των εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
– Ο υπολογισμός του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για την προσαύξηση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω των τριετιών.
 
– Η άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
 
– Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα».
 
ΠΑΜΕ
 
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία.Όπως αναφέρει, σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μία διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες».
 
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», διεκδικεί τα εξής:
 
«- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
 
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
 
– Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
 
– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.
 
– Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.
– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
 
– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 
– Φθηνό ρεύμα, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
 
– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά..
 
– Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 
– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 
– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
 
– Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.
 
Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Επιπλέον, να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν, λόγω περικοπών.
 
– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 
– Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».
 
Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.
 
Στάση εργασίας 12:00-16:00 θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ τονίζονται τα εξής:
 
“Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:
 
Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
 
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
 
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
 
Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια
 
Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
 
Εντωμεταξύ στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα προχωρήσει η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας καθώς από τις 9 θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας.
 
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.
 
Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.
 
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου