MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Μαύρη Δευτέρα για τον Scholz - Χιλιάδες τρακτέρ στο κέντρο του Βερολίνου, ανυποχώρητοι οι αγρότες

Ο καγκελάριος Olaf Scholz δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες 
 
Κορυφώνονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, με το μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο, για το οποίο η αστυνομία αναμένει περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες και τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα. 
 
Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. 

Τα τρακτέρ από χθες βράδυ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης του Olaf Scholz για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

Συνομιλίες με την κυβέρνηση
 
Για σήμερα επίσης οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν καλέσει σε συνομιλίες την ηγεσία του αγροτικού κινήματος. 

«Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού - έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου», δήλωσε ο Marcus Dexler, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή και όχι διά μιας κατάργηση της επιδότησης.

Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν σαφή, σύμφωνα με την Deutsche Wellr: συνέχιση στο ακέραιο της επίδοτησης για το καύσιμο ντίζελ, την οποία οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμη για τον παραγωγικό κλάδο αλλά και ευρύτερη στήριξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττεται έντονα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Οι Γερμανοί αγρότες νιώθουν αδικημένοι και παραμελημένοι από την κεντρική πολιτική της Γερμανίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπ. Γεωργίας Jem Ezdemir από τους Πρασίνους.

Δριμεία κριτική στον Scholz 

Ο καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ' αόριστον».
 

Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης άσκησε όμως και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, δηλώνοντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι «η έλλειψη διαλόγου μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των αγροτών βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους».
 
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Joachim Rookwind εξέφρασε χθες το βράδυ στο ARD την πεποίθηση ότι «το 70% των Γερμανών μας στηρίζει» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει επιτέλους η κοινή λογική».
 
Μόνο εφόσον υποχωρήσουν οι πολιτικοί μπορεί να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις, προειδοποίησε.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου