MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Φαίνεται ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πολυάριθμες τραπεζικές «αστοχίες» υψηλού προφίλ, λογαριασμοί κλείνουν χωρίς προειδοποίηση με εκπληκτικό ρυθμό σε όλη τη χώρα και περισσότερα ιδρύματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για λίγο, αγνοούσα ορισμένες από αυτές τις αναφορές, επειδή νόμιζα πως ήταν μεμονωμένα ζητήματα. Αλλά όταν κάνετε ένα βήμα πίσω και δείτε μια ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, φαίνεται πραγματικά ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες.
 
MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com

Σύμφωνα με το CNN, την Παρασκευή πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζές μας «χτυπήθηκαν από καθυστερήσεις καταθέσεων»:
Πολλές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν από καθυστερήσεις καταθέσεων την Παρασκευή που προκλήθηκαν από σφάλμα σε δίκτυο επεξεργασίας πληρωμών, σύμφωνα με την Federal Reserve.

Το Clearing House, το οποίο λειτουργεί το σύστημα Automated Clearing House, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να στέλνουν ηλεκτρονικές πληρωμές μεταξύ τους, αντιμετώπισε σφάλμα επεξεργασίας με μια δέσμη τραπεζικών συναλλαγών. Οι τράπεζες στέλνουν τα πάντα, από άμεσες επιταγές καταθέσεων έως πληρωμές λογαριασμών πελατών για στεγαστικά δάνεια και λογαριασμούς κοινής ωφελείας μέσω του συστήματος ACH.

Αυτό προκάλεσε τεράστια αγωνία, επειδή οι μισθοί δεν εμφανίζονταν στους λογαριασμούς πολλών ανθρώπων.
 
Και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι περισσότερο από το 60 τοις εκατό της χώρας ζει επί του παρόντος από μισθό σε μισθό, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

Είναι απίστευτο πως ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Το παρακάτω είναι ένα μήνυμα που η PNC Bank δημοσίευσε στο Twitter την Κυριακή:

Καλημέρα, Έιμι. Λόγω μιας καθυστέρησης σε ολόκληρο τον κλάδο με τις ομοσπονδιακές συναλλαγές ACH, ορισμένες πιστώσεις και χρεώσεις ACH, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Άμεσων Καταθέσεων, δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ή τον δημιουργό της ACH για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ.
 
Υπήρξαν τόσα πολλά τραπεζικά «ελαττώματα» φέτος.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Θα μπορούσε αυτό το τελευταίο περιστατικό να προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση;

Μακάρι να είχα απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Εν τω μεταξύ, τράπεζες σε όλες τις ΗΠΑ κλείνουν ξαφνικά χιλιάδες λογαριασμούς χωρίς καμία προειδοποίηση:

Οι λόγοι ποικίλλουν, αλλά η σκηνή που παίζει είναι σχεδόν πάντα η ίδια.

Οι πελάτες της τράπεζας λαμβάνουν μια επιστολή στο ταχυδρομείο που λέει ότι το ίδρυμά τους κλείνει όλους τους λογαριασμούς επιταγών και ταμιευτηρίου τους. Οι χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες είναι επίσης κλειστές. Η εξήγηση, αν υπάρχει, συνήθως στερείται χρήσιμης λεπτομέρειας.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα σας φαινόταν αν ξαφνικά οι κάρτες σας δε λειτουργούσαν και δεν είχατε πρόσβαση στα χρήματά σας;

Αυτήν την στιγμή, βλέπουμε ένα τσουνάμι «απο-ρισκοποίησης» από τις τράπεζες που δε μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει ποτέ πριν:
 
Ή ίσως οι πελάτες να μη βλέπουν το γράμμα ή να μην το παίρνουν ποτέ. Αντίθετα, ανακαλύπτουν ότι οι λογαριασμοί τους δε λειτουργούν πλέον ενώ βρίσκονται στο μπακάλικο, στο γκισέ ενοικίασης αυτοκινήτων ή στο ΑΤΜ. Όταν τηλεφωνούν στην τράπεζά τους, οι εκπρόσωποι τους δείχνουν ξέφρενα ανησυχία στην αρχή. «Ω, όχι, πολύ συγγνώμη», λένε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το διορθώσουμε».

Αλλά μετά έρχεται η ενδεικτική παύση και η αλλαγή του τόνου. «Με βάση με τη συμφωνία του λογαριασμού σας, μπορούμε να κλείσουμε τον λογαριασμό σας για οποιονδήποτε λόγο ανά πάσα στιγμή», λέει συχνά το σενάριο.

Αυτές οι καταστάσεις είναι αυτές που οι τράπεζες ονομάζουν «έξοδο» ή «απο-ρισκάρισμα».

Για μένα, αυτή είναι μια από τις πιο ανησυχητικές οικονομικές τάσεις που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.

Πάνω από όλα τα άλλα, η Citizens Bank στην Αϊόβα έγινε η έκτη τράπεζα των ΗΠΑ φέτος που ανεβάζει την κοιλιά. Τα παρακάτω προέρχονται από δελτίο τύπου που εξέδωσε η FDIC:

Η Citizens Bank, Sac City, Iowa, έκλεισε σήμερα από το Iowa Division of Banking, το οποίο διόρισε την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ως παραλήπτη. Για την προστασία των καταθετών, η FDIC συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης με την Iowa Trust & Savings Bank, Emmetsburg, Iowa, για να αναλάβει όλες τις καταθέσεις της Citizens Bank.

Τα δύο υποκαταστήματα της Citizens Bank θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της Iowa Trust & Savings Bank τη Δευτέρα κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες. Σήμερα το βράδυ και το Σαββατοκύριακο, οι καταθέτες της Citizens Bank μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους γράφοντας επιταγές ή χρησιμοποιώντας ΑΤΜ ή χρεωστικές κάρτες. Οι επιταγές που έχουν εκδοθεί στην τράπεζα θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται. Οι πελάτες δανείων θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ως συνήθως.

Οι καταθέτες της Citizens Bank θα γίνουν καταθέτες της Iowa Trust & Savings Bank, επομένως οι πελάτες δεν χρειάζεται να αλλάξουν την τραπεζική τους σχέση για να διατηρήσουν την ασφαλιστική κάλυψη των καταθέσεων. Οι πελάτες της Citizens Bank θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον υποκατάστημά τους έως ότου λάβουν ειδοποίηση από την Iowa Trust & Savings Bank ότι έχει ολοκληρώσει αλλαγές συστημάτων για να επιτρέψει στα υποκαταστήματά της να επεξεργάζονται και τους λογαριασμούς τους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, η Citizens Bank είχε περίπου 66 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά περιουσιακά στοιχεία και 59 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις. Εκτός από την ανάληψη όλων των καταθέσεων, η Iowa Trust & Savings Bank συμφώνησε να αγοράσει ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της αποτυχημένης τράπεζας.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ κάθονται σε ένα απολύτως κολοσσιαίο βουνό απραγματοποίητων ζημιών.

Επομένως, είναι απλώς θέμα χρόνου να σκάσουν περισσότερες.

Και άλλοι τύποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονται επίσης σε τρανταχτό έδαφος.

Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη εισηγμένη χρηματιστηριακή εταιρεία στη χώρα έχει αρχίσει να απολύει μεγάλους αριθμούς εργαζομένων:
Ο Charles Schwab άρχισε τη Δευτέρα να απολύει υπαλλήλους σε όλη την εταιρεία.

Η Schwab, η μεγαλύτερη δημόσια χρηματιστηριακή εταιρεία στις ΗΠΑ, δεν αποκάλυψε πόσοι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν σε εσωτερικό μήνυμα που είδε η Wall Street Journal. Ορισμένοι εργαζόμενοι που απομένουν θα έχουν νέες θέσεις εργασίας ή διευθυντές, σύμφωνα με το μήνυμα.
Φυσικά οι απολύσεις αρχίζουν να αυξάνουν ταχύτητα από ακτή σε ακτή.

Σύμφωνα με το Zero Hedge, ο αριθμός των απασχολούμενων Αμερικανών μειώθηκε κατά 348.000 τον περασμένο μήνα:

Ναι, οι μισθοδοσίες μπορεί να εξακολουθούν να είναι θετικές, αλλά η πραγματική αλλαγή στη μηνιαία απασχόληση δεν είναι. Στην πραγματικότητα, τον Οκτώβριο ο αριθμός των Αμερικανών εργοδοτών κατέρρευσε κατά 348 χιλιάδες (σύμφωνα με την έρευνα για τα νοικοκυριά). Αυτή ήταν η δεύτερη αρνητική εκτύπωση φέτος και ο 7ος αρνητικός μήνας απασχόλησης από το κραχ του Covid. Κατά ειρωνικό τρόπο, έκτοτε, έχουμε δει μόνο έναν αρνητικό μήνα μισθοδοσίας που είναι λογικό, καθώς ο αριθμός των μη γεωργικών αποδοχών είναι πολύ λιγότερο ακριβής και πολύ πιο παιχνιδιάρης λόγω των ικανοτήτων του να κινεί την αγορά. Η βουτιά της απασχόλησης σε συνδυασμό με το άλμα των ανέργων εργαζομένων (κατά 146 χιλιάδες) είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε απροσδόκητα.

Οι οικονομικές αναταραχές ξεσπούν παντού γύρω μας και πολύ περισσότερο χάος βρίσκεται στο δρόμο.

Ελπίζω λοιπόν ότι έχετε προετοιμαστεί για πολύ δύσκολες οικονομικές περιόδους, γιατί ο ρυθμός της αλλαγής θα γίνει πιο γρήγορος από εδώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου