MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Έξαλλη η Άγκυρα για τη βράβευση του Οσμάν Καβαλά από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τον έχωσε ισόβια το καθεστώς του Ερντογάν αλλά χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη βράβευση
 
Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών που είχε επιβληθεί στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, ενώ αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 18 ετών που είχε επιβληθεί σε τρεις συγκατηγορουμένους του.
 
Ο 65χρονος Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής τον Απρίλιο του 2022. Σε άλλα επτά άτομα επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία ότι οργάνωσαν και χρηματοδότησαν κινητοποιήσεις το 2013. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρήθηκε τότε ως σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και τιμωρία, μέσω του δικαστικού συστήματος, εκείνων που η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς της.
 
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των ένδικων μέσων για τον Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή από το 2017. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει την έφεσή του.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, όμως η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση και τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
 
Σήμερα λοιπόν η Τουρκία επέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί έδωσε το βραβείο Βατσλάβ Χάβελ στον φυλακισμένο Τούρκο μαικήνα Οσμάν Καβαλά, «μαύρο πρόβατο» για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Είναι απαράδεκτο το βραβείο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βάτσλαβ Χάβελ να δίνεται σε ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από την δικαιοσύνη της χώρας μας», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου