MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Καταστροφές κι απόγνωση σε Θεσσαλία και Εύβοια αφήνει πίσω του ο Elias

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες πλημμύρισε ο Βόλος και πολλά χωριά της Μαγνησίας δοκιμάζονται από το κύμα κακοκαιρίας Elias που χτύπησε μετά τον Daniel. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν επίσης σε βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, κοινότητες της Λάρισας και της Καρδίτσας.
Νέο μήνυμα από το «112» εστάλη γύρω στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή της Καρδίτσας, για τον Παλαμά.  Σε αυτό, ζητείται από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται σύμφωνα με το νέο δελτίο της Πυροσβεστικής από το μεσημέρι.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής σε αρκετά σημεία στο Βόλο το νερό φτάνει τα 30-40 εκατοστά σε ύψος ενώ συνολικά μέχρι τις 5:30 τα ξημερώματα είχαν γίνει 420 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Βόλο. Παράλληλα, όπως είπε στο MEGA πυροσβέστες μετέφεραν σε ασφαλή σημεία εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία Βόλου. «Η προσπέλαση των οχημάτων σε ορισμένα σημεία είναι ακόμα δύσκολη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής. Σε βοήθεια έχουν σπεύσει ειδικά οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας φούσκωσε στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για δύσκολο βράδυ ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη το βράδυ είχε φτάσει σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές είχε φτάσει το ένα μέτρο. Πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και στα αυτοκίνητά τους. Ανησυχητική ήταν η κατάσταση το βράδυ και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του ισογείου με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει υπόγεια, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού και των δημοτικών υπηρεσιών.
 

 
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βόλο ξεκίνησαν το απόγευμα. Οι δρόμοι γρήγορα έγιναν ποτάμια για μια ακόμα φορά , ενώ χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές και όλοι οι κάτοικοι πέρασαν ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου λίγο νωρίτερα έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας.
 

 
Πλημμύρες και σε Λάρισα και Καρδίτσα
 
Μήνυμα του 112 εστάλη για απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αχίλλειο προς Λάρισα. Ακολούθησαν, το Σωτήριο, ο οικισμός Κάμπος του Δήμου Λαρισαίων, τα χωριά Αρμένιο και Νίκη του Δήμου Κιλελέρ και από τον Δήμο Φαρσάλων τα χωριά: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός και Υπέρεια.

Μήνυμα του 112 επίσης για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας.
 
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:
 
• στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

• στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).
 
Εύβοια και Φθιώτιδα
 
Στη βόρεια Εύβοια οι ραγδαίες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν οικισμούς και κοινότητες και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία ήταν συνεχείς. Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Στις Ροβιές και στο Μετόχι έχουν πλημμυρίσει σπίτια, στο Μαντούδι ήχησε το 112 με τον δήμαρχο να προειδοποιεί για κινδύνους, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο. Έκλεισε ο δρόμος ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι.
 

 
Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Φθιώτιδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου είχε σημάνει συναγερμός από χθες, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.
 
Εξασθένιση μετά το μεσημέρι
 
Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών μέχρι και το μεσημέρι. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 
Πηγή : https://slpress.gr 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου