MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Χαμός στην Τουρκία για το κόψιμο του “Ατατούρκ” από τη Disney+

Μορφή χιονοστιβάδας στο μέσον του καλοκαιριού παίρνουν οι εκδηλώσεις οργής στην Τουρκία κατά της Disney Plus για την απόφασή να μην προβάλει την δραματοποιημένη σειρά έξι επεισοδίων για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών κατηγορούν το αμερικανικό δίκτυο ότι υπέκυψε στις πιέσεις του αρμενικού λόμπι και δεν θα προβάλει τη σειρά για τον ιδρυτή της Τουρκίας, που επρόκειτο να βγει στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, στις 29 Οκτωβρίου.
 
Ο Εμπεμπεκίρ Σαχίν, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την απόφαση της Disney+ και τις πιέσεις που δέχθηκε από την αρμενική διασπορά. «Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η πιο σημαντική εθνική και κοινωνική μας αξία», είπε ο Σαχίν, ενώ δηλώσεις οργής κατά του αμερικανικού δικτύου έγιναν και από τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κομμάτων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την κίνηση της Disney επαίσχυντη. Και ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού CHP Οζγκιούρ Γκιουζέλ καταδίκασε την απόφαση της Disney και έκανε λόγο για βαριές συνέπειες για το δίκτυο.
 
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής ANCA, η αρμενική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της για την εκστρατεία τους «κατά της σειράς που δοξάζει τον Ατατούρκ» και ανακοίνωσε ότι η σειρά ακυρώθηκε. Σύμφωνα με την ANCA η σειρά αποσιωπούσε τα εγκλήματα του Ατατούρκ. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί επισήμως από τις ΗΠΑ με απόφαση του προέδρου Μπάιντεν το 2021.
 
Από την πλευρά τής Disney+ έγινε γνωστό ότι τα έξι επεισόδια θα μετατραπούν σε κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους που θα προβάλλεται μόνο στους κινηματογράφους στην Τουρκία από τις 3 Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή όμως δεν ικανοποιεί την Άγκυρα, καθώς η παραγωγή ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και προορίζονταν να γίνει must στους εορτασμούς των 100 ετών για την ίδρυση της Τουρκίας. Το έργο σκηνοθετήθηκε από την ομάδα Lanistar Media με επικεφαλής σκηνοθέτη τον Mehmet Ada Öztekin.Τον ρόλο του Ατατούρκ έπαιξε ο Aras Bulut İynem. Το σενάριο του έργου δημιουργήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα σε μια περίοδο δύο ετών.

Ο Σαχίν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστούν διοικητικά μέτρα κατά της Disney: «Μετά την έρευνα, θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τις ευαισθησίες της χώρας μας και των πολιτών μας. Όταν ήρθαν στη χώρα μας (η Disney+) ανεχτήκαμε τις ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης και περιμένουμε την ίδια ανοχή από αυτούς. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κανόνες, νόμους και κανονισμούς, ούτε πολιτικές που θα αναστατώσουν το έθνος μας».
 
Θα επανεξεταστεί η άδεια στη Disney
 
Παρέμβαση έγινε και από το τουρκικό κράτος προς την Disney. Ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τα στελέχη του ομίλου Disney και έγραψε ταυτόχρονα μια επιστολή, εξηγώντας ότι «οι πρωτοβουλίες του αρμενικού λόμπι δεν πρέπει να ικανοποιηθούν». Ζήτησε επίσης από το Disney Channel επίσημη απάντηση για το θέμα αυτό. Συνέχεια προβλέπεται και στην τουρκική Βουλή.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων της Εθνοσυνέλευσης, Χουσεΐν Γιαμάν κάλεσε την Ραδιοτηλεοπτική Αρχή της Τουρκίας να επαναξιολογήσει την άδεια που έδωσε στο Disney Plus: 
 
«Αυτή η απόφασηγια τον Ατατούρκ δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Δεν δεχόμαστε ποτέ ότι ένα ψηφιακό μέσο δεν θα προβάλει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έδωσε το παράδειγμα στον κόσμο με τον αγώνα και την προσωπικότητά του. Δεν επιτρέπεται τα ψηφιακά μέσα να βλέπουν τον εαυτό τους ως ανώτερο από την κοινωνία, τη νομοθεσία, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Τα διακρατικά ψηφιακά δίκτυα έχουν πάρει όμηρο το άτομο και τις κοινωνίες σήμερα. Καταδικάζουμε αυτήν την εξωφρενική απόφαση σχετικά με τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και όταν ανοίξει το Κοινοβούλιο, θα καλέσουμε την πλατφόρμα Disney Plus στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στην Επιτροπή. Θα ρωτήσουμε για τους λόγους αυτού του ζητήματος. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα. Απαιτούμε από την BTK να στραγγαλίσει το συγκρότημα και να επαναξιολογηθεί η άδεια»
.
 
O γενικός διευθυντής της The Walt Disney Company Turkey, Τσενκ Σονέρ ανακοίνωσε ότι η σειρά “Ατατούρκ” θα μεταδοθεί μόνο σε τηλεοπτικό κανάλι και κινηματογράφους στην Τουρκία αντί για ολόκληρο τον κόσμο. Στη δήλωσή του, ο Soner εξήγησε: «Η πρώτη αποκλειστική τηλεοπτική ταινία θα μεταδοθεί σε τηλεοπτικό κανάλι στις 29 Οκτωβρίου, την Ημέρα της Δημοκρατίας. Η δεύτερη ταινία θα είναι στους κινηματογράφους από τις 22 Δεκεμβρίου. Και οι δύο ταινίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις οθόνες ενός τηλεοπτικού καναλιού το καλοκαίρι του 2024». Παρά την απόφαση της Disney να μεταδώσει τη σειρά μόνο στην Τουρκία, ο Soner συνέχισε τη δήλωσή του με τα ακόλουθα: «Με αυτόν τον τρόπο, θα φέρουμε τον “Ατατούρκ” σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό».
 
Οργή κατά της Disney στο διαδίκτυο
 
To θέμα είναι στην κορυφή της ειδησεογραφίας των τουρκικών μέσων. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις κατά της Disney στο διαδίκτυο στην Τουρκία. Το hashtag “Disneyiptalet” πήρε την πρώτη θέση στην ατζέντα του Twitter στην Τουρκία. Μερικά ενδεικτικά σχόλια κατά της Disney:

– Αυτοί που βγάζουν γλώσσα στον Ατατούρκ, όλοι όσοι είναι εχθροί του Ατατούρκ είναι εχθροί μου. Η κόκκινη γραμμή μου είναι ο Ατατούρκ.

– Ω Disney, ο Ατατούρκ δεν είναι σαν τους ήρωες από χαρτόνι όπως η Marvel. Είναι ένας πραγματικός ήρωας.
 
– Η ασέβεια προς τον Ατατούρκ είναι ασέβεια προς το έθνος μου.

– Ο αποκλεισμός της σειράς για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, από το Disney Plus, αυτή η ασέβεια προς την Ata και τις ιδρυτικές μας αξίες είναι απαράδεκτη στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας.

– Η Disyney, που εγκατέλειψε τη σειρά Atatürk υπό την πίεση του αρμενικού λόμπι, δεν έχει θέση στην Τουρκία. Όποιος δεν σέβεται τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν μπορεί να σεβαστεί τη χώρα μου.

– Η προσβολή και η ασέβεια προς την Ata μας δεν πρέπει να μείνει χωρίς ανταπόκριση.
 
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου