MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Στο χάος βυθίζεται η Γαλλία

Αυτοκίνητο φλέγεται στη Μασσαλία υπό το βλέμμα
αστυνομικών AP Photo/Jean-Francois Badias
Σχεδόν 1.000 συλλήψεις στην τέταρτη νύχτα ταραχών και βίας σε γαλλικές πόλεις, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικό ενός 17χρονου με καταγωγή από την Αλγερία ● Δραματική έκκληση από Εμπαπέ και εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για αυτοσυγκράτηση
 
Παρά την ανάπτυξη περίπου 45.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα, ταραχές ξέσπασαν για τέταρτη συνεχή νύχτα σε πολλές γαλλικές πόλεις, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, σε προάστιο του Παρισιού.
 
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ναντέρ, η κηδεία του Ναέλ με καταγωγή από την Αλγερία. Οι δικηγόροι της οικογένειας, ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μην παραστούν στην τελετή.
 
Κτίρια και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 994 συλλήψεις, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Στη Μασσαλία, σύμφωνα με τις αρχές, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά. Κατά την ίδια πηγή, ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από το συγκεκριμένο κατάστημα.
Η στιγμή μιας ισχυρής έκρηξης στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή.
Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Σε Λυών, Στρασβούργο, Σεν Ετιέν και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.
«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Εμπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τους δρόμους και κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πυροδότηση των αναταραχών.
 
Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». Το υπουργείο πάντως, χαρακτήρισε τη βία της περασμένης νύχτας «πολύ μικρότερης έντασης» από των προηγούμενων ημερών.  Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.
 
Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά, είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου