MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Τα «μεμονωμένα περιστατικά» έγιναν κανονικότητα

Μάνος Τσαλδάρης


Διαψεύδουν τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του οι 142 σελίδες της φετινής έκθεσης της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ● Από το σύνολο των 991 καταγγελιών, οι 535 (54%) αφορούσαν αστυνομικούς, 49 (5%) λιμενικούς, 250 (25%) δημοσίους υπαλλήλους, 77 (7,8%) ιδιώτες και 76 (7,7%) εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

«Μεμονωμένα περιστατικά» αρέσκονται οι κυβερνώντες να τα αποκαλούν. Από τον βιασμό μιας 19χρονης εντός του «αμαρτωλού» τμήματος της Ομόνοιας ώς το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη. Από την ταράτσα της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι ώς έξω από το σπίτι της οικογένειας Κατή στα Σεπόλια.

Οταν μάλιστα μαζεύονται πολλά, δεν είναι λίγες οι φορές που θα σπεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καλύψει την ασυδοσία των αστυνομικών, πιστός, όπως φαίνεται, στην πατρική ρήση «Εσείς είστε το κράτος».

Ξεπέρασε, μάλιστα, ακόμη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν, με στόχο να νομιμοποιήσει τη δολοφονική βία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και να διασύρει τον φοιτητή που τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από ευθεία βολή κρότου-λάμψης σε επεισόδια, εκστόμισε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στις 3 Ιουνίου:

«Το ζείτε και όσοι από εσάς σπουδάζετε. Πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου. Πότε λίγοι κρανιοφόροι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο, βαπτίζονται χιλιάδες φοιτητές. Και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες»!

Μπορεί όμως ο ίδιος και αρκετά κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ότι δεν βλέπουν πουθενά κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς, όμως τους διαψεύδουν οι 142 σελίδες της φετινής έκθεσης της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Πέρσι η συγκεκριμένη υπηρεσία ασχολήθηκε με 991 ύποπτες υποθέσεις αστυνομικών, λιμενικών και κρατικών λειτουργών έναντι 811 το 2020, αύξηση 18%. Από το σύνολο των καταγγελιών, όπως έγινε γνωστό, οι 535 (54%) αφορούσαν αστυνομικούς, 49 (5%) λιμενικούς, 250 (25%) δημοσίους υπαλλήλους, 77 (7,8%) ιδιώτες και 76 (7,7%) εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Από τις καταγγελίες κατά των αστυνομικών, οι 390 αφορούσαν παράβαση καθήκοντος, με τον αριθμό αυτόν να είναι πέρυσι στους 277. Αλλοι 47 αστυνομικοί ερευνήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας, 23 για δωροδοκία (ίδιος αριθμός και το 2020) και 55 για δωροληψία έναντι 31 πέρυσι. Επιπλέον 7 αστυνομικοί φέρεται να εμπλέκονταν σε ξέπλυμα χρήματος, έναντι 2 την προηγούμενη χρονιά.

Χαρακτηριστικές της λανθασμένης νοοτροπίας περί υπερεξουσίας και ατιμωρησίας που υπάρχει ανάμεσα στους αστυνομικούς, αποτελούν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

● 29 Νοεμβρίου 2021: Τρίκαλα. 29χρονος αστυνομικός που κατηγορείται πως ασέλγησε στην 4χρονη κόρη του αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1 και 15 του μήνα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, συναντήσεις με το παιδί παρουσία κοινωνικού λειτουργού).

● 1 Αυγούστου 2022: Δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία 53χρονου αστυνομικού στη Μυτιλήνη που βίασε 14χρονη. Είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του. Η υπόθεση ερευνήθηκε κι από τους «Αδιάφθορους» και, κατά την προανάκριση, προέκυψε ότι είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες (θωπεία) σε βάρος άλλης μιας ανήλικης. Προφυλακίστηκε.

● 22 Αυγούστου 2022: Θεσσαλονίκη. Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε αστυνομικό που κατηγορείται ότι χτύπησε την πρώην σύζυγό του επίσης αστυνομικό.

● 27 Αυγούστου 2022: Αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη χαστούκισε γυναίκα για μια θέση πάρκινγκ.

● 29 Σεπτεμβρίου 2022: Σε διαθεσιμότητα τέθηκε συλληφθείσα 22χρονη δόκιμη αστυνομικός που κατηγορείται για την εμπλοκή της στη συμμορία Αλβανών που είχε ως ορμητήριο την Εστία της Πολυτεχνειούπολης.

● 2 Οκτωβρίου 2022: Σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός στη Θεσσαλία που συνελήφθη γιατί, σε 13 περιπτώσεις, προέβη στην έκδοση αδειών πώλησης και αγοράς κυνηγετικών όπλων.

● 19 Οκτωβρίου 2022: Αστυνομικός συνελήφθη ως μέλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών (13,5 κιλά κάνναβης) στο Ναύπλιο (Αργολίδα). Τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η «Μαύρη Βίβλος» των ειδικών φρουρών

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι ειδικοί φρουροί που από τον Αύγουστο του 2019, ένα μήνα μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φροντίζει να αυξάνει την παρουσία τους. Τότε προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών που βασικό στοιχείο μοριοδότησής τους ήταν η προϋπηρεσία τους στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού, με μερίδα προοδευτικών συνδικαλιστών να διαμαρτύρεται γιατί δεν μοριοδοτήθηκε η ύπαρξη πτυχίου.

Η διαδικασία εκείνων των προσλήψεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και μόλις από τον Ιανουάριο του 2020 η «Μαύρη Βίβλος» των ειδικών φρουρών αρχίζει να γεμίζει παραβατικές πράξεις. Ακολουθούν 14 περιστατικά, όχι και τόσο μεμονωμένα, όπως φαίνεται.

● 25 Ιανουαρίου 2020: Οι Αδιάφθροι της ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνουν στην Αθήνα έναν αστυφύλακα και έναν ειδικό φρουρό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης και εμπορίου ναρκωτικών.

● 27 Ιανουαρίου 2020: Στην Εισαγγελία οδηγείται 29χρονος ειδικός φρουρός που φαίνεται σε βίντεο να χτυπά 11χρονο αγόρι στο Μενίδι. Αρχικά είχε διαφύγει και αναζητείτο. Οι υπόλοιποι τρεις που ήταν μαζί του και περιπολούσαν ως ομάδα ΔΙ.ΑΣ. συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου για υπόθαλψη.

● 6 Φεβρουαρίου 2020: Συμπλοκή δύο νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών με «μπράβους» νυχτερινού κέντρου στο Γκάζι, όπου είχαν πάει να διασκεδάσουν. Στη συμπλοκή ο ένας τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ από τον άλλο του πήραν το τσαντάκι με το υπηρεσιακό του όπλο. Στη διαφυγή τους ο ένας πυροβόλησε στον αέρα και η σφαίρα εποστρακίστηκε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

● 17 Φεβρουαρίου 2020: Προφυλακιστέος κρίθηκε ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ Βορειοανατολικής Αττικής για 11 ληστείες βενζινάδικων τις οποίες ομολόγησε.

● 24 Φεβρουαρίου 2020: Νεοπροσληφθείς ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας έβγαλε όπλο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ισχυρίστηκε ότι πήγε να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια.

● 29 Μαΐου 2020: Σύλληψη νεοπροσληφθέντος ειδικού φρουρού ο οποίος κυκλοφορούσε χωρίς δίπλωμα με ανασφάλιστη μηχανή μεγάλου κυβισμού, με ξεβαμμένες πινακίδες κυκλοφορίας και μπήκε ανάποδα σε μονόδρομο όταν διαπίστωσε την παρουσία αστυνομικών της Τροχαίας.

● 24 Μαΐου 2020:
Ειδικοί φρουροί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δέρνουν δυο 24χρονους στα Σεπόλια, όταν ο ένας απ’ αυτούς είπε σε αστυνομικό «Γιατί με κοιτάς έτσι; Εκανα κάτι;».

● 7 Σεπτεμβρίου 2020: Σύλληψη νεοπροσληφθέντος ειδικού φρουρού στο Ελληνικό για εκβιασμό και ληστεία σε βάρος επιχειρηματία από τον οποίο απέσπασαν το ποσό των 40.000 ευρώ. Ο ειδικός φρουρός είχε ξανασυλληφθεί γιατί παρακολουθούσε το σπίτι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μάλιστα με κλεμμένο εξοπλισμό από την ΕΛ.ΑΣ.

● 25 Οκτωβρίου 2020: Οικογενειακή τραγωδία στο Πέραμα όταν 21χρονος σκότωσε τον 25χρονο αδελφό του όταν εκπυρσοκρότησε το υπηρεσιακό του όπλο που να επεξεργαζόταν. Ηταν νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί.

● 16 Ιανουαρίου 2021: Ξυλοδαρμός σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια από δύο ανήλικους. Συνελήφθη ειδικός φρουρός για υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος καθώς κάλυψε και έδωσε οδηγίες στα δύο αδέρφια, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.

● 7 Μαρτίου 2021: Μεσημέρι Κυριακής και οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία της περιοχής, αφού δεν μπορούν λόγω κορονοϊού να κυκλοφορούν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Ξαφνικά αστυνομικοί αρχίσαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους πολίτες, μεταξύ άλλων και σε μια οικογένεια. Οταν αντέδρασαν κάποιοι περαστικοί, οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις και η πλατεία γέμισε με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές. Αστυνομικοί ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αποτελείτο κυρίως από ειδικούς φρουρούς έκαναν εκτεταμένη χρήση πτυσσόμενων κλομπ κατά του νεαρού, ο οποίος δεν αντιστάθηκε. Οι αστυνομικοί ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι 30 άτομα κινήθηκαν εναντίον τους με επιθετικές διαθέσεις, ωστόσο οι ισχυρισμοί τους καταρρίφθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό και καταθέσεις μαρτύρων. Για το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ. Επί δυο ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις επιδίδονταν στην περιοχή σε όργιο αυθαιρεσίας.

●19 Ιουνίου 2021: Συνελήφθη για έντεκα ένοπλες ληστείες 31χρονος αστυνομικός, πρώην ειδικός φρουρός, ο οποίος υπηρετούσε στο Α.Τ. Μοσχάτου και είχε επιφορτιστεί με την επιτήρηση των γραφείων της Ν.Δ.

● 6 Ιουλίου 2021: Ειδικός φρουρός που βρισκόταν στη Μυτιλήνη συμμετείχε σε συμπλοκή στον Αγιο Ευδόκιμο μεταξύ συμμοριών και πυροβόλησε στον αέρα με το υπηρεσιακό του όπλο.

● 23 Οκτωβρίου 2021: Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησαν καταδίωξη αυτοκινήτου, παρά τις αντίθετες εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων, η οποία είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Δημήτρη Σαμπάνη στο Πέραμα έπειτα από καταιγισμό πυρών εκ μέρους των αστυνομικών οι οποίοι και συνελήφθησαν. Στις 29 Νοεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία και του τότε Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, κήρυξε την έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος για 2.500 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Τα μαθήματα θα γίνονται, όπως είπε και ο υπουργός για να «γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση» και για να «ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα». Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης τόνιζε σε ανακοίνωση: «Επρεπε να περάσουν 2,5 ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί, που προσλήφθηκαν με κατ’ εξαίρεση διατάξεις, ήταν θλιβεροί πρωταγωνιστές σε περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας, παρανομίας, επεισοδίων, δολοφονιών, ατυχημάτων και δυστυχημάτων για να αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να παραδεχθεί ότι οι άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. χρειάζονται επανεκπαίδευση».

Είναι άγνωστο αν παρακολούθησαν το συγκεκριμένο το πρόγραμμα εκπαίδευσης οι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται ότι βίασαν τη 19χρονη στην Ομόνοια.

Αξιωματικός του Α.Τ. Ομόνοιας εξευτελίζει κατώτερους

Στην επικαιρότητα για άλλη μία φορά βρέθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, μετά την υπόθεση καταγγελίας ομαδικού βιασμού κοπέλας από αστυνομικούς, για την παράτυπη και απαράδεκτη συμπεριφορά που δείχνει στους κατώτερους συναδέλφους του αξιωματικός που υπηρετεί στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη συνδικαλιστική παράταξη «Πρωτοβουλία Αστυνομικών», ο εν λόγω αξιωματικός «φέρεται να εκδηλώνει συνεχώς υποτιμητική, ειρωνική, πιεστική, ακόμα και εξευτελιστική συμπεριφορά στο χαμηλόβαθμο προσωπικό του γραφείου» και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, δημιουργεί προβλήματα αφού πολλοί από τους υφισταμένους του φεύγουν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Προστίθεται ακόμη ότι αν ένας αξιωματικός εκδηλώνει συστηματικά τέτοια συμπεριφορά, «αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς θα συμπεριφέρεται και προς τους πολίτες».

«Η ηγεσία οφείλει να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες των συναδέλφων, οι οποίες αν ευσταθούν εγείρουν -συν τοις άλλοις- σημαντικούς προβληματισμούς για την ορθή λειτουργία των εν λόγω γραφείων, τα οποία ασχολούνται με ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο», τονίζεται, τέλος, στην ανακοίνωση.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου