MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχεται τη συμμετοχή σε ουκρανικά βιοεργαστήρια

Σε πρόσφατη δήλωση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραδέχτηκαν τελικά ότι η χώρα βοήθησε στην κατασκευή και τη συντήρηση βιοεργαστηρίων σε ουκρανικό έδαφος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η δήλωση προέρχεται από το Πεντάγωνο, η οποία ενισχύει την στρατιωτική σημασία του προγράμματος των βιοεργαστηρίων στο εξωτερικό. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν στην προφανώς λανθασμένη αφήγηση πως τα εργαστήρια προορίζονταν για «ειρηνική» χρήση.

Σε μια διαδικτυακή δήλωση την Πέμπτη 9 Ιουνίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί στις δραστηριότητες 46 βιοεργαστηρίων εντός της ουκρανικής επικράτειας, στόχος των οποίων, σύμφωνα με αυτούς, θα ήταν να συνεργαστεί με τοπικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να βελτιωθεί η βιολογικής ασφάλειας και υγείας ανθρώπων και ζώων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν επίσης συνεργατικά για να βελτιώσουν τη βιολογική ασφάλεια, την ασφάλεια και την επιτήρηση ασθενειών της Ουκρανίας για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, παρέχοντας υποστήριξη σε 46 ειρηνικά ουκρανικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις υγείας και χώρους διάγνωσης ασθενειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες (…)». Αυτή η εργασία, που συχνά διεξάγεται σε συνεργασία με εξωτερικούς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), έχει οδηγήσει σε ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και ανίχνευση ασθενειών (...) Ουκρανοί επιστήμονες έχουν ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνώς καλύτερες πρακτικές και κανόνες για τη δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη συνεργασία με διεθνείς συναδέλφους και πολυμερείς οργανισμούς και την ευρεία διανομή των ευρημάτων της έρευνας και της δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου.

Οι εκπρόσωποι τόνισαν επίσης πως δε διεξάγεται έρευνα στην Ουκρανία σχετικά με τη χρήση πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων. Υπό αυτή την έννοια, η χρήση των βιοεργαστηρίων θα περιοριζόταν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναζήτηση ειρηνικής ιατρικής γνώσης και χωρίς στρατιωτικό σκοπό, κάτι που φαίνεται αντιφατικό, δεδομένου ότι υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που δρούσε σε αυτές τις εγκαταστάσεις, όπως σε όλα τα βιοεργαστήρια των ΗΠΑ. σε άλλες χώρες.

Στην πραγματικότητα, εάν η λειτουργία των βιοεργαστηρίων υπήρχε πραγματικά μόνο με μη στρατιωτικό τρόπο, οι μονάδες θα μπορούσαν να διοικούνται από πολιτικά ιδρύματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αντί να έχουν την ενεργό συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές θα είναι αυτές που θα κληθούν από την κυβέρνηση να παράσχουν δημόσια διευκρίνιση για την υπόθεση και όχι το Πεντάγωνο. Στην παρούσα συγκυρία, οι αμερικανικές αρχές φαίνεται να αντιφάσκουν διαδοχικά, μη μπορώντας να κρύψουν την προφανή αλήθεια πως η χώρα παρήγαγε βιοϊατρική έρευνα στρατιωτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η πολιτική ασφαλείας γύρω από την έρευνα που διεξάγεται εκεί εγείρει υποψίες για πιθανή ειρηνική χρήση της. Αν και στη δήλωση υποστηρίζεται ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν σε συνεργασία με ουκρανικούς και διεθνείς οργανισμούς, δεν υπήρξε δημοσιότητα δεδομένων σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας σε αυτές τις μονάδες. Μάλιστα, την ίδια την ύπαρξη των εργαστηρίων είχαν προηγουμένως αρνηθεί ορισμένες αμερικανικές αρχές - αν και ορισμένα συγκεκριμένα άτομα, όπως η υφυπουργός Victoria Nuland, το παραδέχτηκαν επίσης, δείχνοντας πώς υπάρχουν συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Φαίνεται πως στην παρούσα κατάσταση, αφού η Ρωσία έχει αποκαλύψει τόσα πολλά δεδομένα σχετικά με τις μυστικές δραστηριότητες τέτοιων εργαστηρίων και των υποστηρικτών τους, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αρνηθεί η Ουάσιγκτον την ύπαρξη των δραστηριοτήτων, επομένως προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των ζημιών μέσω «μερικής ομολογίας», παραδέχεται δηλαδή την ύπαρξη αλλά αρνείται τη χρήση για παραγωγή βιολογικών όπλων.

Επιπλέον, ακόμα κι αν θεωρήσουμε αληθείς όλες τις δηλώσεις του Πενταγώνου, πολλά ερωτήματα θα παραμείνουν αναπάντητα. Οι πηγές χρηματοδότησης των εργαστηρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Ρώσοι, αφορούσαν ένα ευρύ δίκτυο ιδιωτικών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων των Big Pharma εταιρειών, όπως η Pfizer και η Moderna, και ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστός παγκοσμίως για παράνομες δραστηριότητες στην Ουκρανία. Τίποτα από αυτά δεν έχει διευκρινιστεί από το Πεντάγωνο ή οποιαδήποτε άλλη αμερικανική αρχή μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, μη απαντώντας για ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγείρει ακόμη περισσότερες υποψίες για την πιθανή έρευνα βιολογικών όπλων. Είναι αλήθεια πως χρησιμοποιήθηκε αμερικανικό δημόσιο χρήμα στις λειτουργίες των βιοεργαστηρίων, αλλά η Ρωσία καταγγέλλει την ύπαρξη ιδιωτικών επενδύσεων που δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο πηγές χρηματοδότησης για τέτοιες δραστηριότητες. Μία από αυτές τις πηγές ήταν η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία υποτίθεται πως χρηματοδότησε ειρηνική βιοϊατρική έρευνα, ενώ η άλλη πηγή, η οποία εμπλέκει φαρμακευτικές εταιρείες και διεφθαρμένους πράκτορες, παραμένει ανεπίσημη και, κατά συνέπεια, χωρίς σαφείς σκοπούς. Ασφαλώς, ήταν η ιδιωτική πηγή που χρηματοδότησε την παράνομη έρευνα με βιοόπλα, τα οποία δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα επίσημα λογιστικά έγγραφα των ΗΠΑ. 
 
Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου