Ο αρθρογράφος και επικεφαλής του Slpress.gr Σταύρος Λυγερός, μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι με τις δημόσιες δηλώσεις του ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του ο Δένδιας έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση όχι τόσο στα όσα μάλλον ήπια (με εξαίρεση την επανάληψη της γνωστής θέσης περί “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη) ανέφερε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ο Τσαβούσογλου, όσο στα όσα άκουσε και από τον Ερντογάν και από τον υπουργό του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Ήταν εξαρχής προφανές ότι η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα θα εξελισσόταν σε ολισθηρό έδαφος. Από το SLpress.gr το είχαμε εξαρχής επισημάνει. Η αντίδρασή του έδειξε ότι ο Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα αντιμετώπιζε.
Δεν γνωρίζω πόσο αποφασισμένος ήταν να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε, αλλά σίγουρα αυτά που άκουσε στις κλειστές συναντήσεις διέλυσαν τις όποιες αμφιβολίες είχε. Δίνοντας δημόσιες απαντήσεις ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το σκηνικό που είχε στήσει η τουρκική διπλωματία γύρω από την επίσκεψή του. Ήταν έκδηλη η αμηχανία του Τούρκου ομολόγου του, όταν άκουγε την πρώτη δήλωση Δένδια. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτά τα λέμε κατ’ ιδίαν κι όχι δημοσίως! Εξίσου ενδεικτική ήταν και η απόπειρα Τούρκων διπλωματών να εμποδίσουν τη δευτερολογία του Έλληνα υπουργού.
Γι’ αυτό, άλλωστε, είχαν φροντίσει να μην γίνουν ερωτήσεις, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία να γίνει αυτό που τελικώς έγινε. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι δεν έπεσε στη στημένη παγίδα, άριστα έπραξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που πήγε στην Άγκυρα.
Όχι μόνο δεν έπαιξε το παιχνίδι της τουρκικής διπλωματίας αλλά κατέστησε σαφές ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την αιτία που δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την Τουρκία. Οι γνωστοί κύκλοι θα σπεύσουν να επαναλάβουν για μία ακόμα φορά τα στερεότυπα ότι με τη στάση του ο Δένδιας ανέβασε τη θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και έκοψε γέφυρες. Τα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα δείχνουν ότι έχει συνειδητοποιήσει αυτό που πολλοί στην Αθήνα αρνούνται να συνειδητοποιήσουν. Δεσμεύει, μάλιστα, και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σε πλαίσιο εθνικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά τις δηλώσεις Δένδια, το Μαξίμου έσπευσε να διοχετεύσει στα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκτελούσε οδηγίες του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός, βεβαίως, δεν μπορεί να διαψεύσει τον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες λένε, όμως, πως οι κόκκινες γραμμές που χάραξε έχουν και αποδέκτη το πρωθυπουργικό επιτελείο, με την έννοια ότι το δεσμεύουν σε ένα πλαίσιο πολιτικής. Κατά μία έννοια, η στάση του Δένδια θυμίζει τη στάση του Παυλόπουλου, όταν ως Πρόεδρος Δημοκρατίας στα τέλη του 2017, είχε εκθέσει ενώπιον του Ερντογάν τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετατρέποντας τις κοινές δηλώσεις σε δημόσια αντιπαράθεση. Πέρα από τον ενδεχόμενο προσωπικό λόγο (να αφήσει το στίγμα του, όπως το είχε αφήσει ο Κωστής Στεφανόπουλος με την ομιλία του ενώπιον του προέδρου Κλίντον), ο Παυλόπουλος αποσκοπούσε και να οριοθετήσει τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν που έπονταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου