MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Τουρκία: 19,1 δισ. συναλλαγματικών αποθεμάτων μας τελείωσαν… Ταγίπ!

Με ταχύτητα μειώνονται συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα από το τέλος του Φεβρουαρίου ως τώρα μειώθηκαν κατά 19,1 δισ. δολάρια, ενώ αυξήθηκαν κατά 896 εκ. δολάρια τα αποθέματα χρυσού.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της ΚΤ που στην εβδομάδα που τελείωσε στις 28/2 ήταν 77,5 δισ. δολάρια, κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 3 Απριλίου υποχώρησαν στα 58,2 δισ. δολάρια. Η πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα, επιταχύνθηκε λόγω της έναρξης των μέτρων κατά του κορονοϊού στις 13/3 και της αυξανόμενης ζήτησης για συνάλλαγμα.

Ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι σε επίπεδα που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε το άνοιγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ούτε το εξωτερικό χρέος που λήγει. Η Τουρκία εντός ενός έτους είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 174 δισ. εξωτερικό χρέος. Σύμφωνα με τον κανόνα του πρώην προέδρου της FED Άλαν Γκρίνσπαν τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας χώρας πρέπει να είναι ίσα με το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό της χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου