MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Εκτόξευση του χρέους των Η.Π.Α.

Επενδύσεις & Αγορές 

Οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν στο Κοινοβούλιο των Η.Π.Α. – οπότε ο πρόεδρος και το κόμμα του δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα μείωσης περαιτέρω των φόρων, για τα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη πάντως από το ξεκίνημα της προεδρίας του κ. Trump το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 τρις $ στα συνολικά 21,2 τρις $, όταν ο Obama το βρήκε κάτω από 10 τρις $.



Όπως φαίνεται τώρα από το γράφημα, το κόστος του χρέους το 2018, οι τόκοι δηλαδή, θα πλησιάσουν τα 550 δις $ – το διπλάσιο από το ελληνικό ετήσιο ΑΕΠ. Με δεδομένο δε πως τα έσοδα των Η.Π.Α. υπολογίζονται στα 3,33 τρις $ ετησίως, οι τόκοι θα φτάσουν στο 16,5% των εσόδων, όταν στην Ελλάδα για σύγκριση είναι στο 12%. Ως εκ τούτου αρκετοί φοβούνται πως η υπερδύναμη θα οδηγηθεί στην παγίδα του χρέους – με την έννοια πως το κόστος των τόκων θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την άνοδο των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων.

Μία χώρα όμως, η οποία διαθέτει το μακράν νούμερο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ πληρώνει όλα της τα χρέη με το δολάριο που η ίδια εκδίδει, δεν χρεοκοπεί ποτέ – ενώ ασφαλώς δεν πρόκειται ποτέ να εξοφλήσει τους ξένους πιστωτές της, ούτε να χάσει αμαχητί τα τεράστια πλεονεκτήματα της. Επομένως, οι ανησυχίες που διατυπώνονται δεν είναι καθόλου λογικές – με μοναδική εξαίρεση τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πληθωρισμό, για την αντιμετώπιση του οποίου δεν έχει επαρκή όπλα.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου