MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Φουντώνει το κύμα της φυγής των μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα - Φορολογία, διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας

Από τη χώρα δεν φεύγουν μόνο παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως η ΤΙΤΑΝ. Και οι επενδυτές αρχίζουν να έχουν ενδοιασμούς 

Υψηλή φορολογία, διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας είναι οι λόγοι που αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο Τιτάνας εγκαταλείπουν την Ελλάδα. 

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι «Μπορεί η Ελλάδα να άφησε πίσω της τα οκτώ χρόνια της ύφεσης και η οικονομία να αναπτύσσεται και πάλι τα τελευταία έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Επίσης τον Αύγουστο η Αθήνα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης και η χώρα καλείται να σταθεί πλέον οικονομικά στα πόδια της και με αφορμή το τέλος του προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για λύτρωση και ξεκίνημα μιας νέας εποχής. 

Ωστόσο η έξοδος συνεχίζεται.

» Από τη χώρα δεν φεύγουν μόνο παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως η ΤΙΤΑΝ.
Και οι επενδυτές αρχίζουν να έχουν ενδοιασμούς. 

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Blackrock πάγωσε τα σχέδια για την ανέγερση ενός μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού συγκροτήματος στην Αθήνα. Το συνολικό ύψους της επένδυσης για το project Academy Gardens υπολογίζονταν στα 300 εκατ. ευρώ. 

Έντεκα ολόκληρα χρόνια η Blackrock παιδευόταν με τις ελληνικές αρχές αδειοδότησης. 

Η αποχώρηση της εταιρείας, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται μεταξύ άλλων στο αρνητικό οικονομικό κλίμα».

Ποιες σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους

Η περίπτωση της Τιτάν δεν είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει. 

Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, καθώς ένα νέο κύμα ελληνικών επιχειρήσεων σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Σε αυτό περιλαμβάνονται βιομηχανίες αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. 

Η διάρκεια σε βάθος ύφεση οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και η εχθρική κυβερνητική πολιτική ως προς την επιχειρηματικότητα, έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Φάγε, Coca Cola, Βιοχάλκο ήταν αυτές που εγκατέλειψαν την χώρα, ενώ και η Ιντραλοτ έχει απειλήσει ότι θέλει να κάνει το ίδιο. 

Εκείνες που έφυγαν

Η μεταφορά της έδρας των εταιρειών Coca-Cola 3E και ΦΑΓΕ από την Ελλάδα σε Ελβετία και Λουξεμβούργο, αντίστοιχα τo 2012, προκάλεσε την αμηχανία της κυβέρνησης, την αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτών και κυρίως ένα μούδιασμα σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, αφού η πρωτοβουλία των δύο κολοσσών στον κλάδο τους καταμαρτυρούσε ότι οι διοικήσεις τους είναι πεπεισμένες πως η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει.

Οι εταιρείες δεν μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά η απόφασή τους αυτή ήρθε στη χειρότερη ώρα για την τότε κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε τότε απεγνωσμένα να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να περάσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις επισπεύδονται.

Μάλιστα η ειρωνία τότε ήταν ότι οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών έγιναν λίγα 24ωρα μετά την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη από αξιωματούχους της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΧΑ των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο ίδιος εφιάλτης τώρα ξαναγυρνά.

 
Ελένη Μπότα


Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου