«Βόμβα» από τα χείλη ενός πασίγνωστού Ρώσου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, πλοιάρχου ε.α.και συμβούλου εξ απορρήτων του ρωσικού ΥΠΑΜ και του Κρεμλίνου, Konstantin Sivkov.
Ο Ρώσος σύμβουλος εξήγησε με σαφήνεια σε εκπομπή με τίτλο «Η Ρωσία σήμερα» γιατί η Τουρκία θα αφήσει το ΝΑΤΟ για την ευρασιατική ένωση προκαλώντας κύματα ανησυχίας σε σε ΗΠΑ και δύση .
Ο Κωνσταντίν Σίβκοφ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας με την ονομασία « Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν απειλεί σαφέστατα την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών που βρίσκονται στις βόρειες περιοχές της Συρίας.
Επιπλέον, η Άγκυρα έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση του συστήματος αεράμυνας S-400, για το οποίο αποκλειστικά μετέβη στην Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ , Ρεξ Τίλερσον.
Από αυτή την άποψη, είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι σήμερα ένα ξένο σώμα στο σύστημα του ΝΑΤΟ διότι πολύ απλά έχει αποστασιοποιηθεί από τα κέντρα αποφάσεων της συμμαχίας, και δεν «επικοινωνεί» σε καμία περίπτωση με την αμερικανική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για κανένα θέμα.
«Επομένως, η «έξοδος» της Άγκυρας από τη συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού είναι μια αρκετά πραγματική κίνηση στην παρούσα κατάσταση» καταλήγει ο πολύπειρος Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής .
Κατά την άποψη του Σίβκοφ, η απώλεια συνεργασίας της Άγκυρας με τη συμμαχία θα προκαλέσει σημαντική γεωπολιτική ζημιά στο ΝΑΤΟ, με άμεσο και ολοκληρωτικό τρόπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το γεγονός είναι ότι η απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αφορά την τεράστια απώλεια ολόκληρης της νότιας πλευράς της συμμαχίας και ταυτόχρονα «σύνδεση» της με την Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο, και στα παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα εκεί και αφορούν τον γεωπολιτικό και ενεργειακό έλεγχο των τεραστίων κοιτασμάτων.
«Τα προηγούμενα χρόνια , το τουρκικό κράτος «εμπόδιζε» την ναυτική αεροπορία της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή τον 6ο αμερικανικό στόλο που έχει ως χώρο ευθύνης του την Μεσόγειο», συνεχίσει ο ίδιος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και ρωσικών …βάσεων σε τουρκικό έδαφος.
Ως αποτέλεσμα, η Αμερική ευρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, από την οποία είναι αδύνατο να εξέλθει χωρίς μεγάλες απώλειες ισχύος.
Ενώ την ίδια στιγμή , η Ουάσινγκτον απώλεσε ισχύ και από την κόντρα της με την Βόρεια Κορέα , διότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ήταν σε θέση να αναπτύξει ταχύτατα το πρόγραμμα βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων με εμβέλεια εντός του αμερικανικού εδάφους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν ισχύ με τη Βόρεια Κορέα, διότι δεν είχαν την δυνατότητα να την αποτρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Από την άλλη πλευρά, η Μέση Ανατολή και, ειδικότερα, η Συρία καθίστανται μια πολύ δύσκολη περίπτωση για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Κατά την άποψή του Ρώσου ειδικού, «σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι έχουν δύο πάρα πολύ κακές επιλογές διαθέσιμες.
Η πρώτη είναι η διατήρηση της συμμαχίας με την Τουρκία, και παράδοση των Κούρδων με ολοκληρωτική απόσυρση από τη Μέση Ανατολή.
Η δεύτερη είναι η διατήρηση του κουρδικού θύλακα και η απώλεια της συμμαχίας με την Άγκυρα. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές».
Σύμφωνα με τον Σίβκοφ, «όλα αυτά τα προβλήματα ήταν αποτέλεσμα μιας λανθασμένης, κακής αντίληψης, και της αλαζονικής πολιτικής των προηγούμενων 15 ετών από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις».
Απτό παράδειγμα των «ετοιμασιών» για απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν μέρα πάρα μέρα επικοινωνία του Ερντογάν με τον Πούτιν. Όπως έγινε σήμερα για παράδειγμα.
Η γνώμη του Ερντογάν σχετικά με τους ισχυρισμούς του Άσαντ για την Αφρίν, «και την κίνηση συριακών δυνάμεων προς την πόλη αυτή», ήταν αρνητική προς τον Ρώσο πρόεδρο (ο οποίος κάνει «κάνει κουμάντο»)
Ο Ερντογάν ζήτησε την άδεια του Πούτιν για την συνέχιση της τουρκικής επιχείρησης όπως είχε προγραμματιστεί.
Επίσης οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία της συνέχισης στενών επαφών σε διμερή και περιφερειακά θέματα.
Δεν αναφέρεται όμως πουθενά η «επικοινωνία» με τις ΗΠΑ ,ούτε καν με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία από τον τουρκικό τύπο διότι πολύ απλά δεν υπάρχει .
Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του και όπως έδειξε και η τελευταία εικόνα του μετά την συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ , η ρήξη είναι ολοκληρωτική με τις ΗΠΑ και έπεται μόνο η ανακοίνωση της απόσυρσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η είσοδο της στην ανατολική συμμαχία.
Για αυτό ίσως και ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όταν όλοι και όλα είναι εναντίον του έχοντας στο πλευρό του την Ρωσία .
Μπορεί η Τουρκία να επιζήσει οικονομικών και άλλων κυρώσεων;
Τι είδους απάντηση προετοιμάζουν οι Αμερικανοί σε αυτόν τον «απίστευτο Ερντογάν ;
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν όλες τις κατηγορίες και υποσχέθηκαν να λάβουν αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης στο «οθωμανικό χαστούκι στο πρόσωπο». Αυτό δήλωσε ο Paul Funk, διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Tillerson δήλωσε με ειλικρινή τόνο ότι αντιλαμβάνεται «τις ανησυχίες της Τουρκίας». Οι ΗΠΑ όμως έχουν άλλη «απάντηση» τις κυρώσεις, φυσικά.
Μετά την καταδίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη κοντά στον Ερντογάν, ο οποίος κρατείται στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος στο Ιράν , παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει …..περαιτέρω.
Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες μη μεταναστών στους Τούρκους, προκαλώντας τους να λάβουν αντίστοιχα μέτρα .
Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Η οικονομία της Τουρκίας πάσχει από ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (5,6% του ΑΕΠ), πτώση κεφαλαίου (341 εκατ. Δολάρια μόνο το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017) και πολλά -πολλά χρέη.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται σε 32,9 δισ. δολάρια και 116 δισ. δολάρια ως τραπεζικό απόθεμα …τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν έξι μήνες εισαγωγών (ένας από τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό της σταθερότητας της οικονομίας).
Ούτε δίνουν την ευκαιρία να αποπληρώσει η τουρκική κυβέρνηση το εξωτερικό χρέος των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ .
Με άλλα λόγια, η στρατηγική των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας θα είναι παρόμοια με εκείνη εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας. Το Ιράν έπρεπε να παραιτηθεί από ένα μέρος της κυριαρχίας του, αλλά η Ρωσία δεν το έκανε. Τι θα συμβεί με την Τουρκία;
Ο Ερντογάν δημιουργεί στρατιωτική βάση στο Σουδάν
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προετοιμάζεται για αντίμετρα. Εκτός από το νέο κέντρο επιρροής που αποτελεί ο άξονας Ρωσίας- Τουρκίας και Ιράν, ένας άλλος έχει δημιουργηθεί και είναι αυτός Τουρκίας- Σουδάν- Κατάρ.
Ενώ η Μόσχα σκέφτεται να αποδεχθεί την προσφορά του Σουδανέζου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη χώρα, ο Ερντογάν θα έχει και αυτός πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την μετατροπή του νησιού Suakin, ενός λιμανιού στα βορειοανατολικά του Σουδάν, σε ένα «πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο της χώρας», έχοντας έτσι αποκτήσει πλήρη διοικητική εξουσία πάνω στην πόλη του νησιού.
Έτσι θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας και θα επιτρέψει στην χώρα να έχει πρόσβαση σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς διαμετακόμισης και μεταφόρτωσης πετρελαίου (άνω των 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως) – από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το κανάλι του Σουέζ.
Η παρουσία της Τουρκίας στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί άσχημο νέα όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για τη Σαουδική Αραβία , και ως εκ τούτου για τις ΗΠΑ, επειδή η Άγκυρα υποστήριξε το Κατάρ στη σύγκρουση με το σαουδαραβικό βασίλειο.
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία όντως μπορεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν σκέπτεται επίσης να αγοράσει ένα δεύτερο σύστημα πυραύλων S-400, και αυτό δεν θα μείνει χωρίς «απάντηση» από την Ουάσινγκτον.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Τουρκία μπορεί να κλείσει το κανάλι του Σουέζ.
Γιατί όχι, ακόμη και μια λεκτική απειλή να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την μεταφορά πετρελαίου από την Ερυθρά Θάλασσα.
Κάποιος όμως πρέπει να θυμάται το γεγονός ότι η Τουρκία , όπως δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ …δεν είναι και της Ρωσίας .
Η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες της οργάνωσης Jabhat en-Nusra , η οποία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 κοντά στην Idlib και σκότωσε τον πιλότο με απίστευτη αγριότητα .
Το που θα φτάσει ο σουλτάνος Ερντογάν όμως όταν δεν «ελέγχεται» πλέον από Ουάσιγκτον και ίσως την Μόσχα είναι άγνωστο και επικίνδυνο για τον ελληνισμό.
Για αυτό και οι περιφερειακές συμμαχίες είναι μονόδρομος για την Ελλάδα..ειδικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο κατά της Τουρκίας .
Πηγή : https://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου