MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Δικαστική νίκη του κινήματος ενάντια στα διόδια - Αθώοι 11 πολίτες

Το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε την Τρίτη αθώους 11 πολίτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής ενάντια στα διόδια. Οι κατηγορούμενοι με την απόφαση του δικαστηρίου απαλλάχθηκαν για αδικήματα σχετικά με τις κινητοποιήσεις στα διόδια των Αφιδνών το 2009 και το 2010... 

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου και είχε διακοπεί για σήμερα Τρίτη, λόγω απουσίας των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Η σημερινή διαδικασία διεξήχθη στο αμφιθέατρο των δικαστηρίων της Ευελπίδων, το οποίο ήταν κατάμεστο από πλήθος αλληλέγγυων, κατοίκων του Ωρωπου, μελών και φίλων του Κινήματος "Δεν πληρώνω". του Συλλόγου δανειοληπτών και δημοτικών συμβούλων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ωρωπού. 

Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης περιλαμβάνονταν οι Μανώλης Γλέζος, Χρήστος Καραμάνος, Άγγελος Χάγιος, Σπύρος Σπίρτζης, εκπρόσωποι της περιφέρειας και πρώην δήμαρχοι, οι οποίοι συνετέλεσαν στο να καταπέσουν οι κατηγορίες. 

Όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι η αθωωτική απόφαση θεωρείται σημαντική καθώς δημιουργεί θετικό δικαστικό προηγούμενο. 

«Η αθωωτική αυτή η απόφαση, μας δίνει νέα ορμή τόσο για τις πολλές δικές που έχουμε μπροστά μας, όσο και στο συνολικότερο αγώνα για την κατάργηση των διοδίων. Η δύναμη της αλληλεγγύης φάνηκε εμφατικά και σε αυτή τη δίκη και το ίδιο πρέπει να γίνει και στις επόμενες δίκες, προκειμένου να πετύχουμε νέες νίκες», επισημαίνουν οι «Επιτροπές Διόδια Στοπ». 


Χειροκροτήματα για την κατάθεση του Μανώλη Γλέζου 


Ο Μανώλης Γλέζος στην κατάθεσή του ανέφερε ό,τι του κάνει εντύπωση γιατί δεν είναι κατηγορούμενος ο ίδιος, αφού πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των διοδίων, όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, εκτελώντας εντολή Λαϊκών Συνελεύσεων. Επισήμανε μάλιστα, ότι οι κατηγορούμενοι έκλεισαν τα διόδια, χωρίς να προκαλέσουν καμία απολύτως ζημιά, με βάση το δημοκρατικό τους χρέος, προσθέτοντας ότι ο κάθε οδηγός αυτοκινήτου πληρώνει για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων όταν αγοράζει το αυτοκίνητο του, όταν πληρώνει τα ασφάλιστρά του, όταν πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας, όταν πληρώνει τα καύσιμά του. Γιατί λοιπόν πρέπει να πληρώνει και τα διόδια. 

Εκτός αυτού οι δρόμοι συγκοινωνίας ως κοινωνικό αγαθό περνούν από όπου πρέπει να περάσουν, ενώ τα κτήρια των διοδίων κατέχουν υπερδιπλάσιο χώρο του αναγκαίου για τον αυτοκινητόδρομο. Αυτός ο χώρος δεν είναι υπέρ του κοινού συμφέροντος, άρα το κράτος με τη βία τον καταπατά υπέρ των κατασκευαστικών εταιρειών, τόνισε. 

Καταλήγοντας, αφού έκανε αναφορά στο γεγονός ό,τι καταργείται η διάκριση εξουσιών που προβλέπεται από το Σύνταγμα, από την εκτελεστική εξουσία με την ύπαρξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε την συμπαράστασή του στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης,οι οποίοι εκτελούν το χρέος τους όπως ο Πολυζωίδης και ο Τσερσέτης. 

Θα πρέπει να σημειωθει ότι το ακροατήριο μετά το τέλος της κατάθεσης ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου