Σε νέα του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται στο θέμα των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφέρεται και στα δικά του λάθη.
Παράλληλα, επιτίθεται στην τρόικα, που την χαρακτηρίζει “φίλο των φοροφυγάδων”.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ισχυρίζεται πως οι δανειστές δεν ήθελαν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση: “Στο Eurogroup ήθελαν είτε να ταπεινωθεί η κυβέρνηση, είτε να ανατραπεί”.
Το μεγαλύτερο λάθος του, όπως παρατηρεί, ήταν ότι πίστεψε πως όταν πολιτικοί και γραφειοκράτες συμφωνούν προφορικά σε κάτι το τηρούν, όπως επίσης λάθος του ήταν ότι δεν δημοσιοποιούσε αμέσως τις προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν είχε προτάσεις, καθώς υπήρχε ένα πολύ εξειδικευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση, το οποίο όμως ποτέ δεν συζητήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσθέτει επιπλέον πως, ενώ η ελληνική πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για έναν διάλογο, στις Βρυξέλλες ακουγόταν ότι αυτή δεν έχει κανένα σχέδιο, και δυστυχώς η πλειονότητα του Eurogroup δεν ήθελε να κάνει μία έντιμη συμφωνία με αυτήν την ελληνική κυβέρνηση, που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί.
Ως αιτία της παραίτησής του αναφέρει πως ο ίδιος δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια συμφωνία “Φάουστ” και δεν ήθελε να προδώσει το λαό του.
Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο ίδιος στη συνέντευξη παρατηρεί πως μετά την παραίτησή του η τρόικα διέλυσε αμέσως την “ομάδα δράσης” που ο ίδιος είχε συστήσει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και σημειώνει ότι “η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος των φοροφυγάδων”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημειώνει ότι κανείς δεν θα πρέπει να εξισώνει την Ευρωζώνη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήταν ένα υπέροχο εγχείρημα ειρήνης, ενώ το ευρώ είναι το αντίθετο.
Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, συγγράφει αυτή τη στιγμή ένα “μανιφέστο” με άλλους συνοδοιπόρους από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, αλλά και με το “αριστερο-σοσιαλδημοκρατικό Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι” που θα το δημοσιοποιήσουν πριν από τα Χριστούγεννα και οι οποίοι έχουν κατά νου μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση, καθώς, όπως σημειώνει, μόνον μια πανευρωπαϊκή δημοκρατική συμμαχία των πολιτών – οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα – μπορεί να δημιουργήσει μια βάση για να ριζώσουν μεταρρυθμίσεις, μια επιστροφή στο εθνικό κράτος δεν αποτελεί πλέον επιλογή.
Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι πρόσφυγες δεν διαβρώνουν έναν πολιτισμό, τουναντίον τον ενισχύουν όπως μπορεί κανείς να διδαχθεί από τους Αμερικανούς, αποτελούν επίσης μια ευκαιρία, ενώ συνιστά γελοιότητα η ιδέα δημιουργίας ενός “οχυρού-Ευρώπη” για την παρεμπόδιση ερχομού των ανθρώπων και εάν η Ευρώπη δεν κατορθώσει να δει τα πράγματα από την προοπτική των εταίρων της, ακόμη και σε εποχές σοβαρών διενέξεων, είναι καταδικασμένη να καταποντιστεί.
Πηγή: ysterografa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου