MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤ: Δεν εξυπηρετούνται πέντε στα δέκα δάνεια!

«Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των stress tests». 

Με τη φράση αυτή τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες, που μόλις ένα χρόνο πριν είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests απέτυχαν φέτος, εμφανίζοντας μάλιστα ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξεως των 14,4 δισ. ευρώ. 

Στη νέα άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress test) που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΚΤ, το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων). 

Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. 

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΚΤ, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. 

Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure - NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. 

Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. 

Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση. 

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου