MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ : Δεν θα υπάρχει κανένα Grexit . Αντώνη τι έχεις να πεις τώρα !

Τα μασάει τώρα και η Μέρκελ

Είπε ότι δεν θα υπάρχει κανένα Grexit. Μέχρι και η Γερμανίδα καγκελάριος… γύρισε την πλάτη στον Αντώνη Σαμαρά και την εκστρατεία φόβου, στην οποία έχει αποδυθεί. 

Η Ανγκελα Μέρκελ «τράβηξε το χαλί κάτω απ’ τα πόδια» του «δικού της ανθρώπου», ξεκαθαρίζοντας, με τον πιο απόλυτο τρόπο, ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο GREXIT, αφού το μοναδικό αποδεκτό από την ίδια και το Βερολίνο, σενάριο, είναι αυτό της παραμονής της χώρας μας, στην Ευρωζώνη. 

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη όλης της Ευρώπης, προς την Ελλάδα, θέτοντας, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, ως όρο, την τήρηση των συμφωνημένων. Το ότι, μάλιστα, οι σχετικές δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. 

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, ένα μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και άρθρων, των πλέον έγκυρων εντύπων, που πιστοποιούσαν την εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος. Δεν είναι μόνο η απόκρουση των κινδυνολογικών σεναρίων, αλλά και η επικράτηση μιας πιο ορθολογικής στάσης, απέναντι στην προοπτική διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάψει, πλέον, να αντιμετωπίζεται ως… η συντέλεια του κόσμου. 

Είναι ενδεικτική της, εντυπωσιακής πολλές φορές, μεταστροφής, η νεότερη τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που δηλώνει τώρα έτοιμος να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, εφ’ όσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, εκφράζοντας εκ των προτέρων το σεβασμό του, για την όποια επιλογή των Ελλήνων πολιτών. 

Ενδεικτική, επίσης, των πιο ώριμων σκέψεων, που αρχίζουν να επικρατούν στην Ευρώπη είναι και η αποκάλυψη του πρακτορείου «Ρόϊτερς», ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού, μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου. Την είδηση, μάλιστα, επιβεβαιώνει και ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος. 

Φαίνεται, μάλιστα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, πως έχει βρεθεί και η «φόρμουλα» που θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές, να δηλώνουν ικανοποιημένες. 

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με φανερή ικανοποίηση αυτή την επιχείρηση αποκλιμάκωσης του φόβου, καθώς διαπιστώνουν ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η λογική, αλλά και να κατανοούνται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το ζήτημα του χρέους. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνουν και στην Κουμουνδούρου, κατ` εξοχήν συστημικά μέσα ενημέρωσης όπως το «Bloomberg» ή «δεξαμενές σκέψης» όπως το «Bruegel», αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας δραστικής λύσης, στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και τη σύνδεση του με το γενικότερο, ευρωπαϊκό χρέος. 

Το πιο σημαντικό, όμως, που επισημαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η ανάπτυξη ενός ογκούμενου κύματος συμπαράστασης, στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. Ένα τέτοιο κίνημα συμπαράστασης, έχει αναπτυχθεί στην Ιταλία, όπου, περισσότεροι από 120 πολιτικοί, διανοούμενοι και συγγραφείς, από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, υπογράφουν διακήρυξη υποστήριξης, προς την Κουμουνδούρου. 

Αντίστοιχο κίνημα συμπαράστασης αναπτύσσεται και στην Ισπανία, με υπογραφές από πολιτικές κινήσεις, συνδικάτα, αλλά και ευρωβουλευτές του Podemos. 

Πηγή : www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου