MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μπορεί ένα ανήθικο σύστημα να σώσει τη χώρα;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η προσφατη καταδίκη με αναστολή πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης και η παραπομπή αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος έρχονται να συμπληρώσουν, μαζί με πλήθος άλλων παραπομπών, καταδικών κλπ., μία διάχυτη εικόνα ανηθικοποίησης του πολιτικού βίου της χώρας.

Υπενθυμίζω στους νεώτερους αναγνώστες ότι την χώρα αυτή κυβέρνησαν ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί:

Ο Χαρίλαος Τρικούπης, που δεν δέχθηκε ποτέ ούτε έναν τενεκέ λάδι, η δε αδελφή του απαντούσε στερεότυπα «η οικογένεια Τρικούπη δεν δέχεται δώρα».

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που δολοφονήθηκε από τον Κωστογερακάρη γιατί έκλεισε τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που φορούσε φθαρμένο παλτό στην Διάσκεψη των Βερσαλλιών και τελικά παντρεύτηκε την πάμπλουτη Έλενα Σκυλίτζη γιά να γλυτώσει από την ανέχεια, που δεν του επέτρεπε να εκπροσωπεί αξιοπρεπώς το ελληνικό κράτος.

Ο ναύαρχος Χατζηκυριάκος, που, ως υπουργός Ναυτικών, όταν εταιρεία οπλικών συστημάτων του προσέφερε «προμήθεια», αυτός απαίτησε να αφαιρεθεί το ποσόν από το ύψος της εξοπλιστικής δαπάνης.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ήρωας της Μικρασιατικής Εκστρατείας, Αρχηγός της Επανάστασης του 1922, πρωθυπουργός το 1950-2, που πέθανε άπορος σ’ ένα ράντσο εκστρατείας.

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, που η γυναίκα του πέθανε πάμπτωχη σ’ ένα παγκάκι στην Ζυρίχη, όπου είχε πάει γιά να την περιθάλψει μία συγγενής της.
Ο Ιωάννης Μεταξάς, που στο Ημερολόγιό του καταγράφει τα εβδομαδιαία οικογενειακά έξοδα γιά σκόρδα και κρεμμύδια.

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που πέθανε εν ενεργεία πρωθυπουργός σε μία γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι και τα εγγόνια του σπούδασαν με υποτροφία του Ελληνικού κράτους.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που έζησε μισόν αιώνα στο νοίκι και μόνον με τον μισθό του βουλευτή, και πέθανε χωρίς να αφήσει περιουσία.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, που άφησε πεθαίνοντας το σπίτι του στο Καστρί και τίποτε άλλο.

Ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, που ξόδεψε στην πολιτική όλη του την οικογενειακή κτηματική περιουσία στην Κορινθία και πέθανε ακτήμων.

Δεν είναι τυχαίο που οι σπουδαιότεροι άνδρες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό και σε εθνικούς θριάμβους, ήταν ακέραιοι και αδιάλλακτοι σε ηθικά ζητήματα.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία, στην εξευτελιστική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της και στην καταισχύνη, είναι μεγάλοι μεσάζοντες παρασκηνιακών συναλλαγών.

Τελικά, αυτός που πρέπει να συνειδητοποιήσει τα παραπάνω είναι ο ελληνικός λαός, και να βάλει αντίστοιχα τους σταυρούς που δικαιούται στις επόμενες εκλογές. Μικρό χωριό είμαστε, όλοι ξέρουν ποιός κάνει τι. Άλλωστε, το χρήμα όπως και ο βήχας δεν κρύβονται. Τα άλλα είναι υπεκφυγές.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου