MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κόβουν πάλι τους μισθούς. Αρχίζουν απολύσεις και πλειστηριασμοί

Θέλει να πιεί και άλλο αίμα η τρόικα. Nα διώξουμε τους κατακτητές για να γλυτώσουμε!

Με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένοι να πιούν κι άλλο αίμα έρχονται οι τροϊκανοί για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Με την αμέριστη υποστήριξη των Βρυξελλών οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων, φτάνουν την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και πιάνουν αμέσως δουλειά για να επιβάλλουν με κάθε τρόπο τις σκληρές και αντιλαϊκές επιταγές των αφεντικών τους. Οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αποτελούν και το τελευταίο βήμα για την απόλυτη απαξίωση των εργασιακών σχέσεων.

Από τις Βρυξέλλες ήρθε επίσης το μήνυμα πως κατά την προσεχή αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά, είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι συγκρουσιακός. Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και μερικά από αυτά ίσως, απαγορευτικά. Ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και του νέου Ασφαλιστικού. Το πιο δύσκολο από τα θέματα θεωρείται το κομμάτι του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού για το οποίο θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αν τροικανοί και κυβέρνηση συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο τότε θα δούμε μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αφού οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει πως ενωμένοι δεν θα αφήσουν αυτές τις πολιτικές να ακυρώσουν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και να φθείρουν την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Κατά των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τάχθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης δηλώνοντας «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να τεθούν θέματα όπως αυτό των ομαδικών απολύσεων». Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται, μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Οι πλειστηριασμοί

Αυτό που έχει κάνει την κυβέρνηση να τρέχει, είναι το επίσης άκρως επικίνδυνο θέμα των πλειστηριασμών.

Οι τροϊκανοί δεν θα μας αφήσουν ήσυχους αν δε μας πάρουν και το τελευταίο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Αλλιώς δεν εξηγείται η επιμονή τους στην άμεση επανεκκίνηση των πλειστηριασμών. Μάλιστα για να το επιτύχουν θέλουν να ξεπουλιούνται τα ακίνητα στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας. Αν το συνδυάσουμε με τις πρόσφατες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών, για επιτάχυνση της καθιέρωσης νέων χαμηλότερων αξιών, τότε είναι φως φανάρι πως αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα νομοθετικά τότε θα δούμε τους κόπους μιας ζωής να ξεπουλιούνται για πενταροδεκάρες.

Οι οφειλέτες σε δημόσιο, Ταμεία και Τράπεζες στην Ελλάδα της κρίσης μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες και χιλιάδες θα γίνουν άστεγοι, αν περάσουν οι απαιτήσεις των τοκογλύφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, που αναφέρουν ότι από το Νοέμβριο του 2013 έως και τον περασμένο Αύγουστο, έγιναν 6.031 κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και 987 πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τις μαύρες τρύπες που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό είναι μόνο μια ιδέα από το αύριο που έρχεται.

Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι η τρόικα και οι τοκογλύφοι δανειστές μας είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν και να επιμείνουν να κοπούν πάλι και άλλο οι μισθοί, γεγονός που θα φέρει την ολοσχερή κατάρρευση της αγοράς και, σίγουρα, θα συμπαρασύρει και όλες τις συντάξεις.

Ειδικοί επί των συντάξεων υποστηρίζουν ότι το 2015 οι συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 350 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ το μήνα για 35 χρόνια δουλειάς μας κάνουν ίσον 350 ευρώ.

Αυτός είναι ο λογαριασμός της τρόικας και των τοκογλύφων και αυτή είναι η τιμωρία που επιβάλλει η Μέρκελ σε έναν υπερήφανο λαό…

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου