MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Λάθος στη δήλωση; Πρόστιμο. Δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου; Πρόστιμο. Αναπνέεις ακόμη; Πρόστιμο...

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας σας, ρωτήσαμε κάποιοι νεαροί της δεκαετίας του ‘80 έναν πετυχημένο χρηματιστή εκείνης της εποχής. 

Δεν ξέρω τι στο καλό περιμέναμε να ακούσουμε, αλλά η απάντησή του μας φάνηκε κάπως κοινότυπη: "Τα έσοδα, αγαπητοί μου. Αυτά κάνουν την επιτυχία". Κι όμως! Μέσα στο απλό, στο κοινό κρύβονται ίσως οι μεγαλύτερες αλήθειες. Από που θα κριθεί η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης; Από τα έσοδα! Αν δεν μαζέψουν λεφτά δεν θα μπορούν και να μοιράσουν!

Με δύο τρόπους μαζεύει ένα κράτος λεφτά. Ο ένας είναι οι φόροι. Ο άλλος είναι οι δωρεές παντός τύπου. Οι τελευταίες έχουν εκλείψει. Οι εθνικοί ευεργέτες είναι ένα είδος που έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Οπότε επιστρέφουμε αναγκαστικά και πάλι στο κεφάλαιο φόροι.

Τι μας δείχνουν όλα τα στοιχεία; Τρία πράγματα! Το πρώτο ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για να αρχίσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας. Δηλαδή, το κράτος θα έχει ανάγκη από περισσότερα έσοδα, κάτι που σημαίνει νέα μέτρα ή νέους φόρους ή και τα δύο μαζί. Το δεύτερο ότι οι επιχειρήσεις είναι ανήμπορες να καλύψουν αυτή τη διαφορά μέσω της αύξησης της κερδοφορίας τους. Και το τρίτο είναι ότι οι τελευταίοι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν εκτελεστεί δημόσια στη λεωφόρο της φορολογικής παράνοιας.

Στην Ευρώπη, δυστυχώς, έχουν μία στρεβλή εικόνα για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Έχουν την εντύπωση (πως άραγε;) ότι οι Έλληνες είναι στο σύνολό τους φοροφυγάδες και κλέφτες κι έτσι επέβαλλαν μέτρα που την αυστηρότητά τους συναντά κανείς μόνο σε φυλακές. Αυτό ακριβώς συνέβη. Όχι μόνο δεν κτύπησαν την φοροδιαφυγή, αλλά μετέβαλαν όλη τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή με πρόστιμα - μαμούθ και με νοοτροπία δεσμοφύλακα. Έκανες λάθος στη δήλωση; Πρόστιμο. Δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου; Πρόστιμο. Αναπνέεις ακόμη; Πρόστιμο...

Οι υποστηρικτές της φορολογικής παράνοιας δεν μπόρεσαν να διακρίνουν ότι είναι άλλο πράγμα να προσπαθεί κανείς να επιβάλλει κανόνες σε μία άναρχη αγορά κι άλλο να πυροβολεί ό,τι βρίσκει μπροστά του. Κι αυτό έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση με την υπόδειξη της τρόικας: Έστειλε από κάθε άποψη στα άκρα εκείνους που πλήρωναν έτσι κι αλλιώς φόρους, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσε να κτυπήσει την φοροδιαφυγή.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πως θα διορθωθούν οι αδικίες αν δεν βρεθούν λεφτά! Τα συνήθη υποζύγια έχουν εξαντληθεί και είναι ανίκανα να εξυπηρετήσουν το έργο που τους είχε ανατεθεί. Να μην συζητάμε, λοιπόν, ότι θα αναλάβουν κι άλλο. Να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή; Πότε; Εδώ δεν έγιναν όσα έπρεπε σε πέντε χρόνια και θα γίνουν μέσα σε λίγους μήνες; Οι επιλογές που μένουν από εκεί και πέρα είναι λίγες και καταστροφικές.

Να επαναδιατυπώσουμε το ερώτημα: Πως ο κ. Χαρδούβελης θα μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα; Ακολουθώντας τις πολιτικές του προκατόχου του; Δύσκολο! Αν είχε πιθανότητες επιτυχίας ο κ. Στουρνάρας θα είχε παραμείνει να δρέψει τις δάφνες του. Αλλάζοντας πολιτική; Αν έχει τον πολιτικό χρόνο και τη στήριξη της κυβέρνησης, έχει πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά για ποιόν πολιτικό χρόνο μιλάμε, όταν η λαϊκή δεξιά που κυριαρχεί πλέον στην νέα κυβέρνηση θα πιέζει διαρκώς για παροχές;

Τα έσοδα! Αυτό είναι το μυστικό που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Έτσι, θα βλέπουμε διαρκώς την πορεία των εσόδων και θα μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα τι άλλο μας περιμένει για τη συνέχεια. Τις ανάγκες τις γνωρίζουμε. Τις περιέγραψε και η έκθεση του ΔΝΤ. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι που θα βρουν τα λεφτά!

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου