MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Στη Δικαιοσύνη μόνο μία από 136 δικογραφίες κατά υπουργών από το 2009

Eurokinissi / ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Επισημαίνεται πως η υπόθεση Παπακωνσταντίνου θα είναι η δεύτερη από το 1974 υπόθεση υπουργού, καθώς είχε υπάρξει και η «δίκη Κοσκωτά».


Από τις 136 δικογραφίες κατά υπουργών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από το 2009 μόλις μία (αυτή του Γ. Παπακωνσταντίνου) έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από την γραπτή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου. 

Επισημαίνεται πως η υπόθεση Παπακωνσταντίνου θα είναι η δεύτερη από το 1974 υπόθεση υπουργού, καθώς είχε υπάρξει και η «δίκη Κοσκωτά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του επισημαίνει ότι από το 2009 έως σήμερα, έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή 136 δικογραφίες με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος και το Ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη Υπουργών».

Παραθέτει ακόμη πίνακα με τους αριθμούς πρωτοκόλλου όλων των διαβιβαστικών προς τη Βουλή εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αφορούν δικογραφίες προσώπων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης από το 2009 έως σήμερα, αλλά και αντίγραφα των 136 διαβιβαστικών εγγράφων.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι «ενώ έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή δεκάδες δικογραφίες που αφορούν την ποινική ευθύνη των υπουργών, αυτές στοιβάζονται στα συρτάρια της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου», ότι «είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη η ενημέρωση των βουλευτών και των κομμάτων σχετικά με τις διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες» και ακόμη ότι «η ενημέρωση του Σώματος γίνεται με τηλεγραφικές ανακοινώσεις σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, κατά τις οποίες μπορεί να παρίσταται ελάχιστος αριθμός βουλευτών, ακόμη και κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες».

Πηγή : www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου