MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Να λογοδοτήσει η τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο»

ΒΟΛΕΣ Μ. ΣΟΥΛΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την απόφασή του να επιμείνει στη σημαντική θεσμική πρωτοβουλία καλώντας την τρόικα να «λογοδοτήσει» ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τα προγράμματα των χωρών σε κρίση -με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό- επεσήμανε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μ. Σουλτς

Ακολουθώντας ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων και ομιλιών μέσα σε ελάχιστες ώρες κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν μπορούσε παρά να κάνει ειδικές αναφορές για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, τις προοπτικές, τις προφανείς δυσκολίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και για τις ευθύνες της τρόικας.

«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα να εμφανίζεται σε πάρα πολλά κράτη της ΕΕ ως μία ανώνυμη δύναμη με την οποία κανείς δεν ταυτίζεται -επεμβαίνει όμως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων- και να μην είναι υπόλογη.

Γι αυτό λοιπόν εμείς θα επιμείνουμε στο θέμα της λογοδοσίας», δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος στήριξε με επιστολή του την υποψηφιότητα του Μ. Σουλτς για την προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε από την πλευρά του την «ετοιμότητα Σουλτς» να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής - άλλωστε ο κ. Σουλτς διαπίστωσε πολύ καλύτερο κλίμα απ' ό,τι τον περασμένο χρόνο σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Μάλιστα μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ο Νότος για την Ανάπτυξη», εισηγήθηκε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης: την εφαρμογή προγραμμάτων για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων, την ύπαρξη ενός πιστωτικού προγράμματος και μιας επενδυτικής στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. είχε γεύμα το μεσημέρι με Ελληνες επιχειρηματίες), τη μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την ολοκλήρωση μιας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης.

Σε ένα πινγκ-πονγκ ερωτήσεων και απαντήσεων με μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε σχετικά με την επικαιρότητα των ημερών και τους κινδύνους: «Κατ' αρχάς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον εξαρτάται σήμερα από τους νέους μας. Ο ακραίος εθνικισμός μόνο δυστυχία έχει φέρει στην Ευρώπη» και χαρακτηρίζοντας λάθος τη δολοφονία πολιτικών αντιπάλων πρόσθεσε: «Γι' αυτό φυλαχτείτε από τους ακραίους εθνικιστές, διότι μόνο ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους: να επιβληθούν διά της βίας. Αυτό ισχύει και για τα δύο πολιτικά φάσματα, τη Δεξιά και την Αριστερά».

Για την ανάγκη «εμείς οι ίδιοι οι Ελληνες να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο για τη χώρα και τους νέους» μίλησε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στην ίδια εκδήλωση, τονίζοντας ότι «τις μεταρρυθμίσεις δεν θα μας τις κάνει ούτε η τρόικα ούτε οι άλλοι...».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Πηγή : http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου